Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές – Δεν κάνει πίσω ο Μπερλουσκόνι

REUTERS
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αναβάλλει για την ερχόμενη Τρίτη την ψήφιση του νόμου για την μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων. Δεν σταματούν οι κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποφάσισε να ζητήσει την αναβολή, για την ερχόμενη Τρίτη, της τελικής ψηφοφορίας για την έγκριση της πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης.
 
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, στο μεταξύ, συνεχίζονται σε όλη την χώρα. Μετά τις χθεσινές, συμβολικές καταλήψεις του Κολοσσαίου, του Πύργου της Πίζας, του μεγάρου “Αντονελιάνο”, στο Τορίνο, και της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Aντωνίου στην Πάδοβα, οι καταλήψεις επεκτάθηκαν και στην πανεπιστημιούπολη του Τορίνο. Το φοιτητικό κίνημα, απάντησε στην υπουργό παιδείας Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, ότι οι κινητοποιήσεις πρόκειται να προχωρήσουν και να κορυφωθούν εκ νέου από την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Στην Ρώμη, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, του Δημοκρατικού Κόμματος, και Αντόνιο Ντι Πιέτρο, της Ιταλίας των Αξιών, αποφάσισαν να ανέβουν στη στέγη ιστορικού κτηρίου, για να συμπαρασταθούν σε έκτακτους πανεπιστημιακούς ερευνητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η υπουργός παιδείας, με επίσημη δήλωσή της, έκανε σαφές ότι “αν ψηφισθούν τροπολογίες που αλλάζουν το πνεύμα και το περιεχόμενο του νέου νόμου, τότε η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αποσυρθεί”.
 
Τις ώρες αυτές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του νεοσύστατου κόμματος “Μέλλον και Ελευθερία” του Τζανφράνκο Φίνι, για να εξασφαλισθεί η αναγκαία υποστήριξή τους, κατά την τελική ψηφοφορία της Τρίτης. Το όλο αποτέλεσμα, όμως, παραμένει αβέβαιο, από την στιγμή, μάλιστα, που η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, προσπαθεί να προωθήσει τροπολογία, βάσει της οποίας, στα πανεπιστήμια, θα απαγορεύεται η πρόσληψη διδασκόντων και καθηγητών, που να έχουν μέχρι και τρίτου βαθμού συγγένεια, με διδακτικό προσωπικό του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος.
 
Η όλη αντιπαράθεση, στο μεταξύ, μετατρέπεται και σε πόλεμο εντυπώσεων: ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ανέβασε στο διαδίκτυο, τους βαθμούς του, ως φοιτητής της φιλοσοφικής σχολής, αποδεικνύοντας ότι πήρε το πτυχίο του με άριστα. Κάλεσε, δε, την υπουργό παιδείας, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, να πράξει ακριβώς το ίδιο. Η Τζελμίνι, χθες, είχε χαρακτηρίσει τον Μπερσάνι “μετεξεταστέο φοιτητή”, με αναφορά στη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Οι παρατηρητές, τέλος, τονίζουν ότι η αντιπαράθεση, θα μπορούσε να συνοψισθεί με την εξής φόρμουλα.
 
Από τη μια, οι φοιτητές, ζητούν να μην περικοπούν οι κρατικοί πόροι για τη δημόσια παιδεία και να μην γίνει ακόμη πιο αβέβαιο, το μέλλον των ερευνητών, από την στιγμή που όλο και περισσότεροι Ιταλοί νέοι επιστήμονες, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Από την άλλη, η κυβέρνηση του “Καβαλιέρε” επιμένει ότι με την μεταρρύθμιση θα μειωθεί η πελατειακή δύναμη των “Βαρόνων”, των μεγαλοκαθηγητών, που καταφέρνουν να επηρεάζουν την έκβαση των διαγωνισμών για τις προσλήψεις νέων διδασκόντων. Είναι σαφές, πάντως, ότι οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, προκαλούν επιπλέον προβλήματα και τριγμούς στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσθέτοντας νέες αμφιβολίες, ως προς το αποτέλεσμα του ψήφου εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση του “Καβαλιέρε”, που έχει ορισθεί για τις 14 Δεκεμβρίου.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε