Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: 25 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους όταν άνοιξαν πυρ εναντίον 7.000 διαδηλωτών που πραγματοποίησαν πορεία στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ

Οι διαδηλωτές ήθελαν να γκρεμίσουν ένα άγαλμα του εκλιπόντος προέδρου Χαφέζ αλ Ασαντ, πατέρα του νυν προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

“Το πλήθος έφτασε στην πλατεία του Προέδρου όταν η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί, ενώ θωρακισμένα οχήματα είχαν παραταχθεί για να αποτρέψουν το γκρέμισμα του ‘σάναμ’ (ψεύτικη θεότητα)”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς αναφερόμενος στο άγαλμα του Χαφέζ.

Σύμφωνα με έναν κάτοικο της πόλης οι διαδηλωτές αρχικά είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του Μουάτ αλ Ράκαντ, ενός 14χρονου αγοριού που σκοτώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

“Το μεγάλο άγαλμα είναι το μοναδικό που έχει απομείνει στην Ντέιρ αλ Ζορ. Ολες οι υπόλοιπες προτομές και τα αγάλματα του Χαφέζ που ξέρω έχουν γκρεμιστεί”, δήλωσε ένας άλλος κάτοικος.

Ο Χαφέζ αλ Ασαντ διοικούσε αυταρχικά τη Συρία επί 30 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 2000, οπότε τον διαδέχθηκε ο γιος του Μπασάρ.

Εξάλλου 25 άνθρωποι –19 πολίτες και 6 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας– έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες στην επαρχία Ζισρ αλ Σουγκούρ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ράμι Αμπντελραχμάν του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στην επαρχία Ζισρ αλ Σουγκούρ: 10 χθες και 15 σήμερα”, δήλωσε ο Αμπντελραχμάν.

Δεκαεννέα πολίτες και 6 πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν στην επαρχία αυτή όπου συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν χθες Σάββατο, διευκρίνισε ο Αμπντελραχμάν επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Διαβάστε επίσης
Σφαγή διαδηλωτών στη Συρία – Δείτε βίντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε