Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Συρία: 40 νεκροί μέχρι το απόγευμα σε Χαλέπι και Δαμασκό

Συρία: 40 νεκροί μέχρι το απόγευμα σε Χαλέπι και Δαμασκό

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 22 πολιτών, 11 ανταρτών και 4 στρατιωτών, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έδωσε στην δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνεχίστηκαν σήμερα οι σφοδρές μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και σε αντάρτες σε τομείς της Δαμασκού και προάστιά της, αλλά και σε συνοικίες στο Χαλέπι, ορισμένες εκ των οποίων επλήγησαν από το πυροβολικό των τακτικών δυνάμεων του καθεστώτος, είπαν ακτιβιστές.

Ο συριακός στρατός σφυροκόπησε μια ζώνη ανατολικά της Δαμασκού, στην περιφέρεια αλ Γούτα, πριν ανοίξει ένα νέο μέτωπο σε ανατολικές συνοικίες της πρωτεύουσας καταδιώκοντας αντάρτες, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι κάτοικοι διέφευγαν μαζικά από την αλ Γούτα, εν μέσω της επίθεσης του στρατού, διευκρίνισε η ίδια ΜΚΟ, η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών στη Συρία και αυτοπτών μαρτύρων.

Ο στρατός βομβάρδισε επίσης την Χαράστα και την Ιρμπίν, ένα ανατολικό προάστιο, σύμφωνα με το δίκτυο ακτιβιστών Γενικό Συμβούλιο της Συριακής Επανάστασης, ενώ επίσης ελικόπτερα έκαναν υπερπτήσεις στην περιοχή.

Οι συνοικίες Ζαμάλκα, Καμπούν, Τζομπάρ, Άιν Τάρμα και άλλες στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας έγιναν στόχος ενός σφοδρού σφυροκοπήματος από το πυροβολικό. Μάχες μαίνονταν στην Ζαμάλκα και στην Τζομπάρ, όπου τέσσερις στρατιώτες και πέντε αντάρτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο. Πανικόβλητοι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή από την Ζαμάλκα. Ένας πολίτης σκοτώθηκε στην Άιν Τάρμα, όπου πολλά σπίτια καταστράφηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην επαρχία της Δαμασκού βρέθηκαν τουλάχιστον πέντε πτώματα ανδρών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με επίσημα ΜΜΕ, ο στρατός προέλασε στο Χαλέπι όπου κατεδίωξε και σκότωσε «δεκάδες μισθοφόρους τρομοκράτες» και κατέσχεσε ποσότητες όπλων. Πολλές συνοικίες «εκκαθαρίστηκαν από τους τρομοκράτες με την βοήθεια των κατοίκων» τους, περιλαμβανομένης της αλ Ιζάα, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Η ανάκτηση του ελέγχου σε αυτή τη συνοικία «ανοίγει τον δρόμο για την εκκαθάριση των προαστίων Ζαμπντίγια, Σάιφ αλ Ντάουλα και Σούκαρι», έγραψε από την πλευρά της η εφημερίδα αλ Ουάταν.

Εξάλλου στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν όταν ο στρατός σφυροκόπησε την Καφάρ Νάμπελ, ενώ τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν στην κοινότητα Αρίχα. Άλλοι τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Χάμα, στην κεντρική Συρία, από πυρά ανδρών του στρατού.

Ακόμα στο Λίβανο, τρεις Σύροι εργάτες τραυματίστηκαν από μια οβίδα που έπληξε την περιοχή αλ Κάα, στην κοιλάδα Μπεκάα, στα σύνορα, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν εξάλλου όταν σημειώθηκε έκρηξη σε ένα όχημα την ώρα που πολύς κόσμος παρευρισκόταν σε μια κηδεία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το Συριακό Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε την έκρηξη, στη συνοικία Τζαραμάνα, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει απολογισμό.

Από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011 έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 25.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ο απολογισμός δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί, λόγω των περιορισμών που οι αρχές επιβάλλουν στα ΜΜΕ.

Διαβάστε

Τουλάχιστον 32 νεκροί στη Συρία από τις επιθέσεις του στρατού

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε