Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Συρία: Δε φταίμε εμείς, οι δημοσιογράφοι ήρθαν με δική τους ευθύνη

Το καθεστώς της Συρίας αποποιήθηκε όλων των ευθυνών για το θάνατο των δύο δημοσιογράφων κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Χομς.

“Αρνούμαστε τις καταγγελίες που επιρρίπτουν στη Συρία την ευθύνη για τον θάνατο δημοσιογράφων, οι οποίοι παρεισέφρησαν στο έδαφός της με δική τους ευθύνη”, σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Την ίδια στιγμή αβεβαιότητα επικρατεί για την τύχη της Γαλλίδας δημοσιογράφου Εντίτ Μπουβιέ, της εφημερίδας Le Figaro, η οποία τραυματίσθηκε χθες στα πόδια στη Χομς. Η δημοσιογράφος είχευποστεί πολλαπλά κατάγματα και ότι έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσπαθούν από το πρωί να αποκαταστήσουν επαφή με τη Χομς.

Η πόλη βομβαρδιζόταν σφοδρά και πάλι από σήμερα το πρωί όταν μονάδες τεθωρακισμένων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ εισέβαλαν στις συνοικίες Μπάμπα Αμρ της Χομς, έπειτα από 20 ημέρες σφοδρού και συνεχούς βομβαρδισμού

“Οσο αυξάνεται η διεθνής καταδίκη, τόσο ενισχύονται οι βομβαρδισμοί…Σήμερα δεν κατορθώνουμε να έλθουμε σε επαφή με ακτιβιστές, ούτε μέσω Skype, ούτε μέσω Thuraya”, διευκρίνισε σύρος ακτιβιστής.

“Είμαστε βέβαιοι ότι το κέντρο Τύπου ήταν ο στόχος του βομβαρδισμού, διότι έπεσαν 11 οβίδες επάνω και γύρω από το κτίριο. Οι δυνάμεις του καθεστώτος πρέπει να έπιασαν κάποιο σήμα μετάδοσης”, σύμφωνα με τον Χάντι Αμπντάλα, ο οποίος δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι “αναγνωριστικά αεροπλάνα πετούν συνέχεια επάνω από τη Χομς και πιθανότατα έπιασαν σήμερα δορυφορικής μετάδοσης”, πριν βομβαρδισθεί το κτίριο.

Ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Χομς με του νεκρούς να ξεπερνούν τους 80, ανάμεσά τους και οι δύο ξένοι δημοσιογράφοι, η διεθνής κοινότητα επιζητεί την κατάπαυση του πυρός ώστε να μεταφερθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς την πόλη, και κυρίως προς τη συνοικία Μπάμπα Αμρ, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τους θανάτους των δύο δημοσιογράφων δολοφονία και είπε ότι η εποχή Άσαντ πρέπει να τελειώσει.

«Αρκετά πλέον. Αυτό το καθεστώς πρέπει να φύγει και δεν υπάρχει λόγος οι Σύροι να μην έχουν το δικαίωμα να ζουν τις ζωές τους και να επιλέγουν την μοίρα τους ελεύθερα. Εάν οι δημοσιογράφοι δεν βρίσκονταν εκεί, οι σφαγές θα ήταν πολύ χειρότερες», είπε ο Σαρκοζί.

Το Παρίσι και το Λονδίνο απαίτησαν τρεις άλλοι δυτικοί δημοσιογράφοι που τραυματίστηκαν από το βομβαρδισμό ενός οικήματος στη Χομς να τύχουν της ιατρικής φροντίδας που χρειάζονται κατεπειγόντως.

Το θάνατο των ξένων δημοσιογράφων καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), και ο εκδότης των Τάιμς Ρούπερτ Μέρντοκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συρία: Δύο δυτικοί βετεράνοι δημοσιογράφοι νεκροί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε