Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Δέκα νεκροί από πυρά σε λεωφορείο – Νέες κυρώσεις

Δέκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και δύο γυναίκες, βρήκαν τον θάνατο σήμερα από πυρά που δέχθηκε το λεωφορείο με το οποίο πάσχιζαν να διαφύγουν από την βία που σαρώνει την βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), δεκατρείς άνθρωποι επέβαιναν στο λεωφορείο. Εννέα επιβάτες, μέλη δύο οικογενειών, καθώς και ο οδηγός του λεωφορείου, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά που δέχθηκε το λεωφορείο ενώ βρισκόταν κοντά στην πόλη Σάρμιν, η οποία από το πρωί βομβαρδίζεται ασταμάτητα από τον συριακό στρατό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε πως είναι απαραίτητο «ένα διεθνές σχέδιο δράσης» για τη Συρία προκειμένου να δοθεί τέλος στην «ανθρώπινη τραγωδία» που εξελίσσεται στη χώρα, έπειτα από την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Περισσότερο από ένα κοινό μήνυμα, πρέπει να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο κοινής δράσης»,δήλωσε ο Νταβούτογλου από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό ομόλογό του Μίκαελ Σπίντελεγκερ, λίγο πριν την σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες.

«Εμείς συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η Συρία παίζει με τον χρόνο κι εμείς θα πρέπει να πράξουμε κάτι ώστε να τεθεί τέλος στη βία. Για να σταματήσει τούτη η τραγωδία, θα πρέπει να δράσουμε μαζί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Οι απλές εκκλήσεις δεν αρκούν», τόνισε, προσθέτοντας πως η συριακή κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε νομιμότητα, καθώς δεν έχει τηρήσει την υπόσχεσή της επανειλημμένως.

Όσον αφορά τις διάφορες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, θα έχουν μία συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συντονίσουν τα αιτήματα που θα θέσουν επί τάπητος κατά τη δεύτερη σύνοδο, την 1η Απριλίου στην τουρκική μεγαλούπολη, της Ομάδας των «Φίλων της Συρίας», ανακοίνωσαν σήμερα πηγές της αντιπολίτευσης.

Έχοντας ως κεντρικό άξονα το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), την κυριότερη συμμαχία των αντιφρονούντων, «είναι το σύνολο της αντιπολίτευσης που θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε το μέλος του Συμβουλίου Μαχμούτ Οσμάν. Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες για τις άλλες τάσεις της αντιπολίτευσης.

«Στόχος είναι να προετοιμασθεί η συνδιάσκεψη των ‘Φίλων της Συρίας’», πρόσθεσε άλλο μέλος του Συμβουλίου, τονίζοντας πως κατά τα φαινόμενα οι εργασίες της συνάντησης αυτής θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Παράλληλα, η ΕΕ προσανατολίζεται να επιβάλει αύριο μία νέα σειρά κυρώσεων κατά της συριακής κυβέρνησης, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα επικεντρώνονται στη σύζυγο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως τόνισαν σήμερα διπλωματικές πηγές.

Η Άσμα αλ Άσαντ περιλαμβάνεται σε κατάλογο δώδεκα ονομάτων, που ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά μέλη της οικογένειας Άσαντ, των οποίων δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία και των οποίων οι μετακινήσεις στα πλαίσια του εδάφους της ΕΕ θα είναι πλέον απαγορευμένες, τόνισε η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η απόφαση για κυρώσεις κατά της συζύγου του Άσαντ πρόκειται να επικυρωθεί αύριο κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε