Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Συρία: Δημοψήφισμα 26 Φεβρουαρίου υποσχέθηκε ο Άσαντ

Στις 26 Φεβρουαρίου πρόκειται να διενεργηθεί το δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο Συντάγματος στη Συρία ώστε 90 μέρες αργότερα να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ της Συρίας, το σχέδιο Συντάγματος θα βασίζεται στον πλουραλισμό.

“Το πολιτικό σύστημα θα βασίζεται στην αρχή του πολιτικού πλουραλισμού και η εξουσία θα ασκείται δημοκρατικά μέσω εκλογών. Τα νόμιμα πολιτικά κόμματα θα συμβάλλουν στη πολιτική ζωή”, μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Sana και η δημόσια τηλεόραση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι το σχέδιο Συντάγματος ορίζει ότι “ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από το λαό για δυο διαδοχικές θητείες”, ότι “η θρησκεία του προέδρου είναι το ισλάμ” και ότι “η Συρία είναι ένα κυρίαρχο και αδιαίρετο δημοκρατικό κράτος”.

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, το σχέδιο του Συντάγματος προβλέπει δυο επταετείς θητείες για τον πρόεδρο. Το σημερινό Σύνταγμα δεν ορίζει για πόσες επταετείς θητείες μπορεί να εκλέγεται ένας πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Χαφέζ αλ-‘Ασαντ, ήταν πρόεδρος για 29 χρόνια και ο ο Μπασάρ κυβερνά μετά το θάνατο του πατέρα του, πριν από 11 χρόνια. Η θητεία του σημερινού προέδρου λήγει το 2014.

Το σημερινό Σύνταγμα, το οποίο τροποποίηθηκε κατά τη δεκαετία του 1970 από τον Χαφέζ αλ-Άσαντ, αποθαρρύνει τον πολιτικό πλουραλισμό υπογραμμίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα Μπάαθ έχει μοναδική και κυρίαρχη θέση στο κράτος και την κοινωνία”.

Το σχέδιο Συντάγματος αναφέρει ότι τα νέα κόμματα δεν μπορούν να βασίζονται σε θρησκευτικά, ή τοπικά συμφέροντα. Το άρθρο αυτό εμποδίζει την ίδρυση κομμάτων όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ή κουρδικά κόμματα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτύξουν φιλοδοξίες για αυτονομία ή απόσχιση της περιοχής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε