Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Συρία: Δύο δυτικοί βετεράνοι δημοσιογράφοι νεκροί

Δυο βετεράνοι δυτικοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας όταν βομβαρδίστηκε το κέντρο Τύπου – Χιλιάδες οι νεκροί

“Δυο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν όταν από τους βομβαρδισμούς επλήγη το κέντρο Τύπου στη συνοικία Μπάμπα Αμρ. Τρεις ή τέσσερις ξένοι δημοσιογράφοι τραυματίσθηκαν”, δήλωσε μέσω Skype ο ακτιβιστής ‘Ομαρ Σάκερ στην Μπάμπα Αμρ.

Πρόκειται για την Αμερικανίδα Μαρί Κόλβιν, που εργαζόταν για τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, και τον γάλλο φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίσθηκε το κέντρο Τύπου, σύμφωνα με σύρους ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες. Και οι δύο ήταν βετεράνοι δημοσιογράφοι με θητεία σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και αλλού. Η Μαρί Κόλβιν ήταν μία ατρόμητη ρεπόρτερ που είχε χάσει το μάτι της σε αποστολή στη Σρι Λάνκα το 2001 και έκτοτε φορούσε μαύρη καλύπτρα.

Αυτόπτης μάρτυρας με τον οποίο ήλθε σε επαφή το πρακτορείο Ρόιτερς από το Αμάν δήλωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από ρουκέτα καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από το κτίριο που βομβαρδιζόταν.

Την περασμένη εβδομάδα , ο δημοσιογράφος των New York Times Αντονι Σαντίντ πέθανε από κρίση άσθματος στη Χομς.

Πάνω από 7.600 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τότε που εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση, τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 5.542 πολίτες, 1.692 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και περίπου 400 λιποτάκτες, δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της οργάνωσης ακτιβιστών της αντιπολίτευσης,
στρατιώτες και ένοπλοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 27 νέους στη διάρκεια επιδρομής σε χωριά μιας βόρειας επαρχίας.

Τα θύματα ήταν όλοι νεαροί άμαχοι και δέχτηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι και στο στέρνο μέσα στα σπίτια τους ή στους δρόμους των χωριών τα οποία βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πολλά βίντεο που ανέβασαν στο YouTube ακτιβιστές στην Ιντλίμπ δείχνουν τα πτώματα νεαρών ανδρών που φέρουν τραύματα από σφαίρες να κείτονται στους δρόμους ή σε σπίτια. Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγγυρότητά τους.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος μάχεται τις δυνάμεις του καθεστώτος, προσπαθεί να εξασφαλίσει τρόφιμα και καταφύγιο για χιλιάδες κατοίκους της συνοικίας Μπάμπα Αμρ, η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς εδώ και τρεις εβδομάδες.Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει αναλάβει τη διανομή τροφίμων και την εξασφάλιση καταφυγίου στους κατοίκους”, δήλωσε ο ‘Ομαρ Σακέρ, ακτιβιστής που ζει στη συνοικία αυτή και ο οποίος επικοινώνησε με το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Skype. Οπως είπε, η αποστολή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι αρκετά περίπλοκη γιατί “οι δυνάμεις του καθεστώτος πυροβολούν ό,τι κινείται”.

“Εμείς, από την πλευρά μας προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε καταφύγιο στους κατοίκους, στα σχολεία και τα τζαμιά”, πρόσθεσε ο Σακέρ.

Σύμφωνα με έναν άλλο ακτιβιστή, “90.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στη Μπάμπα Αμρ”.

“Εχουμε αποθηκεύσει τρόφιμα σε κτίρια, αλλά πολλοί σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να τα πάρουν. Είναι σχεδόν αυτοκτονία”, τόνισε ο ίδιος ακτιβιστής.

Δείτε την τελευταία μετάδοση της Μαρί Κόλβιν από τη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στη Συρία με 100 νεκρούς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε