Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Συρία: Έξι νεκροί σε μια μέρα – Πλησιάζουν τους 1000 από την αρχή της εξέγερσης

ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον έξι πολίτες σκοτώθηκαν από πυρά ανδρών των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Παρασκευής στη Συρία.

Σύμφωνα με τη γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραζάν Ζαϊτούνα, νεκροί υπάρχουν στην πόλη Ντεράα, στο επίκεντρο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά επίσης και στο προάστιο Καμπούν της Δαμασκού και στην πόλη Χομς.

Άλλος ακτιβιστής είπε ότι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σε διαδήλωση που οργανώθηκε στην πόλη Μαγιαντίν, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ντέιρ αλ-Ζορ, στην ανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα. Στην περιοχή αυτή, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου της Συρίας.

Σε αρκετές πόλεις έχουν γίνει διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του Άσαντ και, σύμφωνα με τον ακτιβιστή, τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί.

Όλα αυτά ενώ το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι νεκροί από την ημέρα που ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία μπορεί να έχουν φτάσει ακόμη και τους 850, ενώ χιλιάδες άτομα έχον συλληφθεί τους τελευταίους δυο μήνες.

«Καλούμε και πάλι την κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σταματήσει τη χρήση βίας και τις μαζικές συλλήψεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του ΟΗΕ.

Ο απολογισμός των 700 ως 850 νεκρών, που βασίζεται σε πληροφορίες ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «φαίνεται ότι είναι πραγματικός», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός αποσύρθηκε από τη Μπανιάς, πόλη στην οποία είχε εισβάλει το Σάββατο, γνωστοποίησε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Αντνάν Μαχμούντ σε συνέντευξη Τύπου.

«Αφού βεβαιώθηκαν ότι αποκαταστάθηκε η ασφάλεια, οι μεραρχίες του στρατού έχουν αρχίσει να αποσύρονται σταδιακά από τη Μπανιάς και τα περίχωρα της. Επίσης, οι μεραρχίες του στρατού που είχαν αναπτυχθεί στη Ντεράα και την επαρχία έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από αυτές τις περιοχές», επεσήμανε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε