Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Εκτέλεσαν αμάχους, λένε ακτιβιστές – Βρέθηκαν 79 πτώματα

Συρία: Εκτέλεσαν αμάχους, λένε ακτιβιστές – Βρέθηκαν 79 πτώματα

Τα πτώματα τουλάχιστον 79 ανθρώπων βρέθηκαν σε πόλη κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με ακτιβιστές που είπαν πως πολλά ανήκαν σε νεαρούς άνδρες οι οποίοι φαίνεται να έχουν σκοτωθεί από σύρους στρατιώτες “σε στυλ εκτέλεσης”.

Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από μια επίθεση από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην Νταράγια, νοτιοδυτικά της Δαμασκού, στους 149, σύμφωνα με απολογισμό ακτιβιστών της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα.

Λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται σε μη κρατικά μέσα, οι αριθμοί αυτοί είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Η οργάνωση ακτιβιστών Επιτροπή Συντονισμού Νταράγια ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς στο κεφάλι ήταν οκτώ μέλη της οικογένειας αλ-Κασάα: τρία παιδιά, ο πατέρας και η μητέρα τους και άλλοι τρεις συγγενείς.

Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα κτίριο κατοικιών κοντά στο τέμενος Μουσάμπ μπιν Ουμέιρ στην Νταράγια, ανέφερε η οργάνωση αυτή.

Ο Μοχάμαντ Χουρ, ακτιβιστής στην Νταράγια, δήλωσε πως 36 πτώματα νέων ανδρών βρέθηκαν σε ένα κτίριο μαζί με πολλούς βαριά τραυματίες που δεν μπορούσαν να διακομιστούν σε νοσοκομεία στην περιοχή επειδή ο στρατός τα έχει καταλάβει. Άλλα 12 πτώματα βρέθηκαν στο υπόγειο ενός άλλου κτιρίου, είπε.

“Είμαστε στη διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων και καταγραφής του πώς πέθαναν. Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση στο πρόσωπο, το λαιμό και το κεφάλι, σε στυλ εκτέλεσης”, είπε τηλεφωνικώς ο Χουρ.

“Οι γυναίκες από τουλάχιστον δύο οικογένειες λένε πως οι στρατιώτες πυροβόλησαν τους αδελφούς τους μπροστά στα μάτια τους”, πρόσθεσε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία και του οποίου ηγείται ο αντιφρονών Ραμί Αμπντελραχμάν, ανακοίνωσε πως έχει λάβει αναφορές για δεκάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Νταράγια, αλλά δεν έχει ακόμη εξακριβώσει πώς σκοτώθηκαν.

Ο Αμπντελραχμάν δήλωσε πως τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την επίθεση του στρατού στην Νταράγια και το κοντινό προάστιο Μουανταμίγια τις τελευταίες ημέρες.

Ο στρατός κατέκλυσε την Νταράγια, μια από τις μεγάλες σουνιτικές παραγκουπόλεις που περιβάλλουν τη Δαμασκό, σήμερα Σάββατο, τρεις ημέρες μετά το βομβαρδισμό με όλμους, ρουκέτες και από ελικόπτερα που σκότωσαν 70 ανθρώπους, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης και κατοίκους που δήλωσαν πως οι περισσότεροι νεκροί ήταν πολίτες.

Η επίθεση στην Νταράγια ήταν μέρος μιας εκστρατείας του στρατού προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο των περιχώρων της πρωτεύουσας, ενός μίγματος κατοικημένων περιοχών και αγροτικής γης, ενώ οι εξεγερμένοι ανασυντάχθηκαν και επανέλαβαν τις αντάρτικες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

Διαβάστε

Συρία: Βομβαρδίστηκαν 2 κτίρια – 18 οι νεκροί

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε