Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Συρία: Φονικά πυρά του στρατού σε… κηδεία!

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν σήμερα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των συμμετεχόντων στην κηδεία του Κούρδου Μεσάαλ Τάμο,

ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης στη Συρία, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες στο Καμισλί, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η οργάνωση των ακτιβιστών Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού (LCC).

“Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά την κηδεία του Μεσάαλ Τάμο”, επισημαίνει η LCC σε ανακοίνωσή της.

Την ανακοίνωση για το θάνατο ενός ανθρώπου στην κηδεία του Τάμο έκανε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). “Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της κηδείας του Τάμο”, σημείωσε. Λίγο νωρίτερα το OSDH είχε ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές παρίστανται σήμερα στην κηδεία του Τάμο.

“Η κηδεία του Μεσάαλ Τάμο μετατράπηκε σε διαδήλωση 50.000 ανθρώπων που ζητούν την πτώση του καθεστώτος” του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προσέθετε το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωσή του.

Ο 53χρονος Μεσάαλ Τάμο, μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (CNS), κύριου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, δολοφονήθηκε χθες από αγνώστους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, καθώς βρισκόταν μπροστά από το σπίτι ενός φίλου του στο Καμισλί, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται ο γιος του, ο Μαρσέλ, ενώ τραυματίστηκε επίσης και η Ζαχίντα Ρασκίλου, μία συνάδελφός του στο κόμμα “Ρεύμα του Μέλλοντος” που έχει ιδρύσει ο Τάμο, σύμφωνα με το OSDH.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι ο Κούρδος αξιωματούχος σκοτώθηκε από “οπλισμένoυς άνδρες που επέβαιναν σε ένα μαύρο αυτοκίνητο”.

Ο ιδρυτής του φιλελεύθερου κουρδικού κόμματος “Ρεύμα του Μέλλοντος” είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα αφού εξέτισε ποινή τρεισήμισι ετών. Ο Τάμο είχε απορρίψει πρόταση διαλόγου που είχε υποβληθεί από τις συριακές αρχές στα κουρδικά κόμματα.

Παράλληλα η διεύθυνση της αστυνομίας της Βιέννης ανακοίνωσε σήμερα ότι 11 Σύροι αντιπολιτευόμενοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στην αυστριακή πρωτεύουσα αφού κατάφεραν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Συρίας στην Αυστρία.

Οι έντεκα άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, προσέθεσε η αστυνομία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες, αλλά ότι προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα γραφεία της πρεσβείας.

Οι αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 20, εισήλθαν δια της βίας στην πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης, και διαδήλωναν από το μπαλκόνι της πρεσβείας κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την ώρα που δεκάδες άλλοι διαδήλωναν στο δρόμο μπροστά από την πρεσβεία, κατέληξε η αστυνομία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε