Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Συρία: Η κυβέρνηση ζητεί να ελέγχει τους παρατηρητές του ΟΗΕ

Συρία: Η κυβέρνηση ζητεί να ελέγχει τους παρατηρητές του ΟΗΕ

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι καλωσορίζει την ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα επιβλέψουν την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Μια πρώτη ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ στη Συρία, ενώ θα ξεκινήσει τις αποστολές της στις πληγείσες περιοχές της χώρας αύριο Δευτέρα, όπως δήλωσε ο Άχμεντ Φάουζι εκπρόσωπος του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Στο μεταξύ πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας κατήγγειλε σήμερα ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες» έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε πως δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των διεθνών επιτηρητών της εκεχειρίας εκτός εάν εμπλέκεται σε “όλα τα βήματα στο έδαφος”, δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος και προεδρική σύμβουλος Μπουτάινα Σααμπάν.

Η Σααμπάν είπε πως η Συρία διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί τους επιτηρητές, ο αριθμός των οποίων θα φθάσει τελικά τους 250 όπως συμφωνήθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη, ανάλογα με την εθνικότητά τους.

“Η διάρκεια της εργασίας των παρατηρητών και οι προτεραιότητες των κινήσεών τους θα είναι σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση επειδή η Συρία δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των παρατηρητών αυτών εκτός εάν συντονίζει και συμμετέχει σε όλα τα βήματα στο έδαφος”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Δαμασκό.

“Η Συρία έχει το δικαίωμα… να συμφωνήσει ή να μην συμφωνήσει με την εθνικότητα των παρατηρητών”, πρόσθεσε η Σααμπάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε