Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Συρία: Συγκρούσεις αντικαθεστωτικών-κυβερνητικών, συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους νεκρούς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο προάστιο Ντούμα, της Δαμασκού. Ένα κορίτσι μεταξύ των νεκρών.

Οι τέσσερις ήταν μεταξύ των 3.000 ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής και φώναζαν συνθήματα όπως «Ελευθερία, ελευθερία, ο συριακός λαός είναι ενωμένος» στην Πλατεία Δημαρχείου της Ντούμα. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν πως ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί στις στέγες των κτιρίων, πυροβολώντας στο πλήθος.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε τέσσερα πτώματα αλλά ενδέχεται να υπάρχουν άλλοι έξι νεκροί. Το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο έναν ακτιβιστή με το όνομα Χάντι, μετέδωσε ότι έγιναν ταραχές σε δύο πόλεις, στην Ντούμα και την Ντεράα και οι νεκροί είναι συνολικά δώδεκα.

Ωστόσο νωρίτερα, το επίσημο συριακό πρακτορείο είχε αναφέρει μεν ότι οργανώθηκε διαδήλωση στην Ντεράα, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια.

Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο «ένοπλοι άνοιξαν πυρ πάνω στους αστυνομικούς και στους διαδηλωτές, στην πόλη Χομς και στην πόλη κοντά στη Δαμασκό, Ντούμα, σκοτώνοντας ένα κορίτσι». Το πρακτορείο Sana μετέδωσε επίσης ότι «αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τα πυρά».

Στην Ντεράα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο φωνάζοντας συνθήματα όπως “Εθνική ενότητα” και “Καλύτερα ο θάνατος παρά ο εξευτελισμός”.

Στη συνοικία Κφαρ Σούσεχ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και υποστηρικτές του προέδρου της Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιτέθηκαν με ξύλα σε διαδηλωτές καθώς οι τελευταίοι έφευγαν από το τέμενος Ριφάι μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 200 πιστοί φώναζαν συνθήματα υπέρ της πόλης Ντεράα όπου πριν από δύο εβδομάδες ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του κόμματος Μπάαθ. Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές συνελήφθησαν και δεκάδες άλλοι ξυλοκοπήθηκαν καθώς έβγαιναν από το τζαμί.

Στην πόλη Μπανιάς, 280 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, περίπου χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά. Σε ανακοίνωσή τους, 18 θρησκευτικοί ηγέτες της πόλης δηλώνουν ότι στηρίζουν “τα αιτήματα του λαού για μεταρρυθμίσεις, ελευθερία, την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και το δικαίωμα να διαδηλώνουν ελεύθερα”.

Διαδηλώσεις με αίτημα την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη Συρία έγιναν μετά την προσευχή και στη Λαττάκεια. Οι πιστοί βγήκαν από τα τζαμιά φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα υπέρ των μεταρρυθμίσεων ενώ ταυτόχρονα απέτιαν φόρο τιμής στους “μάρτυρες”.

Ελεύθερος ο δημοσιογράφος του Reuters – Αγνοείται η τύχη φωτορεπόρτερ
Ελεύθερος αφέθηκε ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters Σουλεϊμάν αλ-Χαλίντι που είχε συλληφθεί από τις συριακές αρχές πριν από τρεις ημέρες στη Δαμασκό.

Μία εβδομάδα αφότου η Συρία απέλασε άλλον έναν ξένο ανταποκριτή του πρακτορείου, ο Χαλίντι αφέθηκε ελεύθερος για να επιστρέψει στην Ιορδανία όπου έχει την έδρα του.

Το πρακτορείο πάντως δεν καταφέρει ακόμη να έλθει σε επαφή με τον φωτορεπόρτερ Χάλεντ αλ-Χαρίρι τα ίχνη του οποίου χάθηκαν πριν από τέσσερις ημέρες επίσης στη Δαμασκό. Για τελευταία φορά ο αλ-Χαρίρι έδωσε σημεία ζωής το πρωί της Δευτέρας, όταν τον είδαν να πηγαίνει στη δουλειά του.

Σύρος αξιωματούχος είπε ότι οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τις συνέβη με τον φωτορεπόρτερ.

Στις αρχές της εβδομάδας, δύο δημοσιογράφοι από το Λίβανο κρατήθηκαν στη Δαμασκό επί δύο ημέρες, χωρίς να τους επιτραπεί να επικοινωνήσουν με κανέναν, αλλά στη συνέχεια απελευθερώθηκαν.

Επίσης, ελεύθεροι αφέθηκαν και δύο Αμερικανοί πολίτες που είχαν συλληφθεί στη Συρία, ανακοίνωσε απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε