Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Συρία: Τουλάχιστον 48 άνθρωποι από συγκρούσεις και βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα

Συρία: Τουλάχιστον 48 άνθρωποι από συγκρούσεις και βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα

Σφοδροί βομβαρδισμοί από ξηράς και αέρος σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Δαμασκού από το συριακό στρατό που έχει εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, την ώρα που συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση οι μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Χαλεπιού στα βόρεια.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις σημερινές ταραχές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι.

Τα νότια και ανατολικά προάστια της Δαμασκού βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές στη Σάκμπα και τη Ζαμάλκα, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Οι πόλεις Νταράγια και Μουανταμίγια αλ Σαμ επλήγησαν ιδιαίτερα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το δίκτυο ακτιβιστών της Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης, η ανθρωπιστική κατάσταση και στις δύο αυτές πόλεις είναι “σοβαρή”. Οι νότιες συνοικίες της Δαμασκού, όπως η Τανταμόν όπου αντάρτες και στρατιώτες μάχονται εδώ και πολλές μέρες για τον έλεγχό της, βομβαρδίστηκαν επίσης.

Στο Χαλέπι, μάχες διεξάγονται γύρω από την αεροπορική στρατιωτική βάση του Μενάγ ενώ οι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νάιραμπ. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες από την περιοχή, υπάρχουν 80 πτώματα στρατιωτών γύρω από το αεροδρόμιο αυτό.

“Οι αρχές καθυστερούν να παραδώσουν τις σορούς των στρατιωτών στις οικογένειές τους, ορισμένες φορές ακόμη και έναν μήνα”, προσθέτει η οργάνωση διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια “σκόπιμη” τακτική που ταυτόχρονα συνδέεται και με την κατάσταση που επικρατεί “στο δρόμο του αεροδρομίου εξαιτίας των συγκρούσεων”.

Ο στρατός βομβάρδισε επίσης την πόλη Άζαζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και πραγματοποίησε πολλές αεροπορικές επιδρομές στην Μααρέτ αλ Νούμαν, μια πόλη στα βορειοδυτικά που έχει καταληφθεί από τους αντάρτες.

Στο Μπουκάμαλ, στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, οκτώ στρατιώτες και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά τις οποίες οι δεύτεροι κατάφεραν να καταλάβουν δύο κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας. Όπως συμβαίνει κάθε φορά μετά από μια επιτυχία των ανταρτών, στην περιοχή έφτασαν γρήγορα πολεμικά αεροπλάνα για να βομβαρδίσουν τα κτίρια αυτά. Ο στρατός “σκότωσε πολλούς τρομοκράτες” στο Μπουκάμαλ, διαβεβαίωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χαμντάν είναι η τελευταία θέση που κρατά το καθεστώς στο Μπουκάμαλ. Εάν πέσει στα χέρια των ανταρτών “αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουν υπό τον έλεγχό τους όλη την περιοχή από τα σύνορα με το Ιράκ μέχρι την πόλη Ντέιρ Εζόρ.

Στο κέντρο της χώρας, στρατιώτες πραγματοποίησαν μια επιχείρηση στο προάστιο Αλ Ουάαρ της πόλης Χομς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλά άτομα. Πολλοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, τραυματίστηκαν επίσης στους βομβαρδισμούς στο Κουσέιρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε