Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Συρία: Βομβαρδίζονται συνοικίες και προάστια της Δαμασκού

Συρία: Βομβαρδίζονται συνοικίες και προάστια της Δαμασκού
Ο συριακός στρατός βομβάρδισε τα ξημερώματα συνοικίες της Δαμασκού και τα περίχωρά της, όπου τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά το τελευταίο 48ωρο, ανάμεσά τους 36 άμαχοι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οβίδες εκτοξεύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες κατά των συνοικιών Ασάλι, Ναχάρ Αϊσά και Καντάμ, στη νότια Δαμασκό, καθώς και στα νότια προάστια Ιρμπίν, αλ-Ταλ και Αρούζ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που βασίζεται σε πληροφορίες δικτύου ακτιβιστών και αυτοπτών μαρτύρων.
 
Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Χαράστρα, εστία της αντικαθεστωτικής εξέγερσης.
 
Χθες, τουλάχιστον 146 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, 71 άμαχοι, 27 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί και 48 στρατιώτες.
 
Οι δυνάμεις των σύρων αντικαθεστωτικών προέβαλαν χθες λυσσώδη αντίσταση στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στην στρατηγικής σημασίας πόλη Χαλέπι, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης εναντίον τους, καθώς τεθωρακισμένα άρματα και αεροσκάφη συνέχισαν να βομβαρδίζουν συνοικίες της πόλης.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συνοικίες Σαρ, Ταρίκ αλ Μπαμπ, Χανάνο, Μπουστάν αλ-Κασρ και Σαλαχεντίν έγιναν και πάλι στόχος σφοδρών πυρών των δυνάμεων του καθεστώτος.
 
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε στρατηγικές θέσεις στη συνοικία Σαλαχεντίν, ενώ σύμφωνα με την καθεστωτική εφημερίδα Al Watan, η συνοικία Σουκάρι είναι ανοικτή στις δυνάμεις του καθεστώτος που “ελέγχουν οδικούς άξονες που τούς επιτρέπουν να εξαπολύσουν επίθεση” κατά της συνοικίας.
 
Οι επικοινωνίες με την πόλη έχουν διακοπεί.
 
Καθώς ο απολογισμός των νεκρών από την έναρξη της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011 έχει φθάσει του 21.000, πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες ωμότητες.
 
Στην πόλη Χομς, σύροι στρατιώτες συνεπικουρούμενοι από παραστρατιωτικούς εκτέλεσαν δέκα νέους στη συνοικία Σαμάς, όπου εισέβαλαν έπειτα από πολύωρο βομβαρδισμό, σύμφωνα με το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο. Τα θύματα επελέγησαν μεταξύ πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε πλατεία και το Συμβούλιο εκφράζει φόβους για “τρομακτική σφαγή”. Δεν έγινε δυνατή η επιβεβαίωση της πληροφορίας από ανεξάρτητες πηγές. Τρία παιδιά έξι έως ένδεκα ετών σκοτώθηκαν από τα πυρά εναντίον λεωφορείου που μετέφερε κατοίκους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη συνοικία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Παράλληλα, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Sana, ο Αλι Αμπάς , δολοφονήθηκε στο σπίτι του στην περιφέρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
 
Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στις επαρχίες Ιντλεμπ και Ντερά.
 
Οι χθεσινές συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο 150 ανθρώπων, 49 αμάχων, 56 αντικαθεστωτικών και 45 στρατιωτών, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Στη Βηρυτό, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα εισαγάγει τη συριακή σύγκρουση στη χώρα του, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη πρώην υπουργού, προσκείμενου στη Δαμασκό, ο οποίος κατηγορείται ότι προετοίμαζε επιθέσεις με την υποκίνηση του επικεφαλής της συριακής ασφάλεια στρατηγού Αλι Μαμλούκ.
 
Η δήλωση έγινε λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη χθες το βράδυ των υπουργών Εξωτερικών των έξι μοναρχιών του Κόλπου με θέμα τη συριακή κρίση.
 
Αντίθετα, η “επείγουσα σύνοδος” των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί χθες με θέμα την αντικατάσταση του διεθνούς μεσολαβητή Κόφι Αναν αναβλήθηκε, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμαντ Μπεν Χέλι.
 
Ο Κόφι Αναν παραιτήθηκε μετά την αποτυχία της αποστολής του , και , σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, ο αλγερινός διπλωμάτης Λάχνταρ Μπαχίμι θεωρείται υποψήφιος διάδοχός του. Ο ίδιος δεν έχει δώσει την απάντησή του.
 
Ισλαμική σύνοδος με θέμα τη συριακή κρίση θα διεξαχθεί αύριο με πρωτοβουλία του βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας που επιδιώκει την κινητοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου υπέρ της συριακής εξέγερσης.
 
Στο ανθρωπιστικό πεδίο, γάλλοι γιατροί άρχισαν την εγκατάσταση νοσοκομείου εκστρατείας στον καταυλισμό του Ζαατάρι στην Ιορδανία, που υποδέχεται χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Ογδόντα τόνοι ιατρο-φαρμακευτικού υλικού που έχει σταλεί από τη Γαλλία έφθασε το Σάββατο στη Συρία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε