Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Σύρος ακτιβιστής κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θανατική ποινή

Σύρος ακτιβιστής κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θανατική ποινή

Ο σύρος ακτιβιστής Μάζεν Νταρουίς θα δικαστεί από ειδικό στρατοδικείο και ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών χωρίς να έχει το δικαίωμα να έχει δικηγόρο ή να ασκήσει έφεση, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Δικηγόρων (ICJ) με έδρα τη Γενεύη.

Η υπηρεσία πληροφοριών της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, που συνέλαβε τον Νταρουίς στις 16 Φεβρουαρίου, αποφάσισε ότι ο ακτιβιστής πρέπει να δικαστεί από ειδικό στρατοδικείο, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή της.

Το στρατοδικείο αυτό έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια πολέμου και πολεμικών επιχειρήσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Οι κατηγορούμενοι που δικάζονται από αυτά τα δικαστήρια δεν έχουν δικαίωμα να έχουν παρόντες δικηγόρους υπεράσπισης, ενώ οι διαδικασίες γίνονται μυστικά. Σε αυτά τα δικαστήρια δεν ισχύουν οι ισχύοντες νόμοι και διαδικασίες, ενώ οι αποφάσεις τους είναι τελικές και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση. Βάσει του Νομοθετικού Διατάγματος 109, ο Μάζεν Νταρουίς ενδέχεται να καταδικαστεί σε θάνατο», υπογραμμίζει η ICJ.

Ο Νταρουίς, δικηγόρος και διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ελευθερία του Λόγου, συνελήφθη μαζί με 16 συναδέλφους του, εναντίον κάποιων από τους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη από το στρατοδικείο της Δαμασκού για «κατοχή παράνομων υλικών με σκοπό να τα διασπείρουν», σημείωσε η οργάνωση.

Η ICJ ζήτησε από τις συριακές αρχές να αφήσουν άμεσα και χωρίς όρους ελεύθερο τον Νταρουίς, ενώ πρόσθεσε ότι έχει «υποβληθεί σε αναγκαστική εξαφάνιση» και ότι οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει τίποτε για την τύχη του ή για το πού βρίσκεται μετά τη σύλληψή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο! Τον εκτέλεσαν κι ας ήταν διανοητικά καθυστερημένος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε