Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τα 75 κλείνει ο Χουάν Κάρλος

Τα 75 κλείνει ο Χουάν Κάρλος

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας δηλώνει ανήσυχος για το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους και καλεί τους Ισπανούς να παραμείνουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, σε συνέντευξή του με αφορμή τον εορτασμό των 75ων γενεθλίων του.

Ο βασιλιάς έχαιρε ευρέως μεγάλου σεβασμού επειδή την δεκαετία του 70 στήριξε την μετάβαση στη δημοκρατία, αλλά πέρυσι είδε την δημοτικότητά του να καταποντίζεται όταν αναγκάστηκε να απολογηθεί για ένα σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα την ώρα που την Ισπανία μάστιζε η οικονομική κρίση.

Στη συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ της Παρασκευής, δεν έγινε αναφορά στο σαφάρι αυτό ή στον γαμπρό του, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Ο βασιλιάς μίλησε για την θλίψη του για το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα, το οποίο βρίσκεται στο 25%.

“Η έλλειψη εργασίας, που σημαίνει ότι εκατομμύρια οικογένειες δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από την Ισπανία για να βρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό, αυτό μας θλίβει βαθιά, και ειδικά εμένα”, είπε ο Χουάν Κάρλος. Περισσότεροι από μισοί από τους νέους ισπανούς είναι άνεργοι.

Η βασιλική οικογένεια μείωσε το εισόδημά της μετά την επιβολή από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας των νέων μέτρων λιτότητας το περασμένο καλοκαίρι.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Mundo αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι μόνο το 50% των πολιτών θεωρούν ότι ο βασιλιάς τους είναι “πολύ καλός” ή “καλός”–26 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

Ο Χουάν Κάρλος ο οποίος σήμερα γίνεται 75 ετών βρίσκεται στον θρόνο τα τελευταία 37 χρόνια, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Κέρδισε τον σεβασμό πολλών Ισπανών το 1981 όταν καταδίκασε δημοσίως την απόπειρα πραξικοπήματος.

Διαβάστε

Στο χειρουργείο ο Χουάν Κάρλος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε