Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα αντικείμενα των 33 μεταλλωρύχων «ταξιδεύουν» στον κόσμο

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο,τιδήποτε άγγιξαν ή χρησιμοποίησαν οι 33 μεταλλωρύχοι της Χιλή προκαλεί ενδιαφέρον. Για αυτό και θα κάνει το γύρο του κόσμου, κυριολεκτικά!

Η ιστορία τους συγκίνησε, η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους έκοψε την ανάσα και τώρα, αντικείμενα που χρησιμοποίησαν κατά την παραμονή τους στα έγκατα της γης αλλά και η κάψουλα που τους έφερε ξανά στην επιφάνεια της γης θα κάνουν το γύρο του κόσμου!

Ο κλωβός «Φοίνιξ» αλλά και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των 69 ημερών του εγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, θα εκτεθούν στο εξωτερικό και έπειτα θα επιστρέψουν στην Χιλή, όπου έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των μουσείων που επιθυμούν να τα φιλοξενήσουν.

«Αρκετές χώρες μας είπαν: διοργανώστε μία έκθεση και κάντε ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο: αυτή θα είναι μία καλή εικόνα της Χιλής», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ροντρίγκο Χινζπέτερ.

Ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται η κάψουλα και όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν οι μεταλλωρύχοι όπως ρούχα, πιάτα, τραπουλόχαρτα. Θα εκτεθούν η κάψουλα, τα τρυπάνια και οι πλαστικοί σωλήνες με τους οποίους τα σωστικά συνεργεία έστελναν τρόφιμα στους μεταλλωρύχους.

Ο υπουργός Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν έχει ήδη δηλώσει ότι τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τους μεταλλωρύχους, θα πρέπει να συντηρηθούν, προκειμένου η Χιλή και ο κόσμος να τα διατηρήσουν στη μνήμη τους.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους 33 μεταλλωρύχους που κατάφεραν να επιβιώσουν μετά από 69 μέρες που έμειναν παγιδευμένοι στα έγκατα της γης είναι τεράστιο. Οι προσφορές από όλο τον κόσμο καταφθάνουν η μια μετά την άλλη στη Χιλή και οι 33 εργάτες έχουν γίνει… τα πρόσωπα της ημέρας στην πατρίδα τους και όχι μόνο.

Παίρνουν εξιτήριο ακόμη 10 μεταλλωρύχοι

Έτοιμοι να επιστρέφουν στη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας ακόμη 10 από τους 33 μεταλλωρύχους που νοσηλεύονται προσωρινά στο νοσοκομείο του Κοπιάπο.

Οι τρεις πρώτοι από τους μεταλλωρύχους που απεγκλωβίστηκαν την περασμένη Τετάρτη ύστερα από 69 μέρες εγκλωβισμού στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, βγήκαν από το νοσοκομείο το βράδυ της Πέμπτης και ήδη βρίσκονται στα σπίτια τους.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ιδρύματος, Χόρχε Μόντες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκτιμάται πως τουλάχιστον άλλοι δέκα άνδρες θα πάρουν εξιτήριο. Δεν έδωσε όμως στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, ούτε την ακριβή ώρα της αναχώρησής τους ώστε να μπορέσουν να φύγουν ανενόχλητοι.

Η κατάσταση της υγείας του γηραιότερου από τους διασωθέντες, του 63χρονου Μάριο Γκόμες, ο οποίος πάσχει από πνευμονοπάθεια, «είναι υπό έλεγχο και δεν θα χρειαστεί να παρατείνει την παραμονή του στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο Μόντες.

Ένας από τους γιατρούς που συμμετείχαν στην ομάδα διάσωσης των μεταλλωρύχων εκτίμησε ότι ο Γκόμες λάμβανε αντιβιοτικά αρκετές ημέρες πριν από τη σωτηρία του και ότι πάσχει από πνευμονοκονίαση, μια ασθένεια πολύ συχνή σε ανθρώπους που εργάζονται σε ορυχεία. «Σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά ικανοποιητική», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Χιλής, Χάιμε Μαναλίτς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε