Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τα BlackBerry τελικά δεν θα απαγορευτούν

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους να απαγορεύσουν τα BlackBerry….

Και αυτό γιατί η καναδική εταιρεία RIM που κατασκευάζει τα κινητά έχει πλέον συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της χώρας.
 
H κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απειλούσε να μπλοκάρει ορισμένες υπηρεσίες των BlackBerry επειδή ανησυχούσε για ενδεχόμενη χρήση τους στην τρομοκρατία ή τη διάδοση πορνογραφικού υλικού.
 
Οι υπηρεσίες email και αποστολής μηνυμάτων των BlackBerry είναι κρυπτογραφημένες και μέχρι σήμερα οι διωκτικές αρχές δεν είχαν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.
 
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι είχε δηλώσει μάλιστα ότι τα BlackBerry θα μπορούσαν να γίνουν εργαλεία κατασκοπείας για λογαριασμό των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
 
Η απαγόρευση των υπηρεσιών αυτών προγραμματιζόταν για τη Δευτέρα, τελικά όμως η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών των Εμιράτων κατέληξε σε συμφωνία με την καναδική Research In Motion. Η οποία έχει πλέον συμμορφωθεί με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες, εξηγεί ανακοίνωση της Αρχής.
 
Οι όροι της συμφωνίας κρατήθηκαν μυστικοί. Πιθανότατα, όμως, η RIM δέχτηκε να δώσει στις Αρχές πρόσβαση σε ένα μέρος των επίμαχων δεδομένων.
 
H εταιρεία είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι αδυνατεί να δώσει πρόσβαση στο περιεχόμενο των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, δεν θα είχε όμως αντίρρηση αν οι χρήστες των κινητών της αποκαλύψουν στις αρχές τα κλειδιά κρυπτογράφησης για την ανάγνωση των μηνυμάτων.
 
Περίπου 700.000 χρήστες στα Εμιράτα χρησιμοποιούν BlackBerry.
 
Ανησυχίες για τις κρυπτογραφημένες υπηρεσίες της RIM είχαν εκφράσει και άλλες κυβερνήσεις. Στη Σαουδική Αραβία η απαγόρευση των BlackBerry τελικά αποτράπηκε, ενώ στην Ινδία η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη RIM.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε