Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα έσπασαν οι εργάτες της Χαλυβουργίας στο Νότιο Βέλγιο

Τα έσπασαν οι εργάτες της Χαλυβουργίας στο Νότιο Βέλγιο

Βίαιες συγκρούσεις έφεραν σήμερα αντιμέτωπους την αστυνομία με εργαζόμενους της ArcelorMittal που διαδήλωσαν στη Ναμίρ (νότιο Βέλγιο) κατά του αναγγελθέντος κλεισίματος ενός μέρους των εγκαταστάσεων αυτής της γιγάντιας χαλυβουργίας στη Λιέγη.

Οι συγκρούσεις έγιναν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διεισδύσουν στην περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί από την αστυνομία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βαλονίας.

Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν με νερό υπό πίεση, ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν στους αστυνομικούς πέτρες.

Οι διαδηλωτές έσπασαν και τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων με αποτέλεσμα πολλά από τα μαγαζιά να κλείσουν νωρίτερα.

Οι εργαζόμενοι της ArcelorMittal, οι οποίοι ήταν 1.500 με 2.000, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, απωθήθηκαν στη συνέχεια δια της βίας από τις δυνάμεις της τάξης.

Οι εργαζόμενοι της ArcelorMittal στη Λιέγη είχαν ψηφίσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν στις εργασίες τους αύριο Τετάρτη, αποφασίζοντας παράλληλα μια σειρά δράσεων για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο ενός τμήματος της χαλυβουργικής εγκατάστασης, αρχίζοντας σήμερα από τη Ναμίρ.

Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει επίσης την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν αργότερα άλλες δράσεις μπροστά από την ευρωπαϊκή έδρα της ArcelorMittal στο Λουξεμβούργο και το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η περιφέρεια της Βαλονίας καταδίκασε έντονα τις τελευταίες ημέρες την ανακοίνωση από την ArcelorMittal για το οριστικό κλείσιμο έξι εγκαταστάσεών της στη Λιέγη, ένα μέτρο που θα πλήξει 1.300 εργαζομένους, εξαιτίας της “επιδείνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε