Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την δεκαετία

Η επίθεση στους δίδυμους πύργους που συγκλόνισε την διεθνή κοινότητα και σημάδεψε τη δεκαετία

Μία ματιά σε μεγάλα γεγονότα που γράφτηκαν με κεφαλαία στην ιστορία της δεκαετίας που πέρασε.  

Μία τρομοκρατική επίθεση χωρίς προηγούμενο, ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός, πόλεμοι και εισβολές που συνεχίζονται, “λουκέτα” σε οικονομικούς κολοσσούς και παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ορισμένα από τα γεγονότα που χάραξαν το ανεξίτηλο σημάδι τους στην δεκαετία.

11 Σεπτεμβρίου 2001

Η υπερδύναμη του πλανήτη δέχεται επίθεση εντός του εδάφους της, η οποία αποτέλεσε και την έναρξη για δύο πολέμους στην Μέση Ανατολή. Η εικόνα του δεύτερου αεροπλάνου που είχαν καταλάβει τρομοκράτες της Αλ Κάιντα σε ζωντανή σύνδεση χτύπησε τους δίδυμους πύργους, το εμπορικό σύμβολο των ΗΠΑ, έκανε το γύρο του κόσμου. Η μεγαλύτερη ενεδεχομένως τρομοκρατική ενέργεια στην παγκόσμια ιστορία και η κοινή γνώμη “πάγωσε” με το βλέμμα στραμμένο στην κατάρρευση των πύργων.

1 Μαρτίου 2002

Ξεκινάει η στρατιωτική επιχείρηση “Ανακόντα” ή διαφορετικά η εμπλοκή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας που άρχισε η κυβέρνηση Μπους με το περίφημο “είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας” παραμένει επτά χρόνια μετά η ανοιχτή “πληγή” των ΗΠΑ. Οι απώλειες στρατιωτών αλλά και τα τεράστια οικονομικά κονδύλια που δίνονται προκαλούν θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει την εκστρατεία με την αποστολή επιπλέον στρατιωτών. Όσο για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2011 το Κογκρέσο αλλά και πολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει την δυσπιστία τους.

20 Μαρτίου 2003

Αρχίζει ο δεύτερος Πόλεμος του Περσικού Κόλπου ή διαφορετικά η “Επιχείρηση Απελευθέρωση του Ιράκ”. Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στο Ιράκ με την αιτιολογία ότι κατέχει όπλα μαζικής καταστρφοής και ανατρέπουν τον Σαντάμ. Ο Ιρακινός ηγέτης εκτελείται αργότερα με απαγχονισμό και το βίντεο της εκτέλεσης κάνει τον γύρο του κόσμου. Να σημειωθεί ότι τα πυρηνικά όπλα που κατείχε το Ιράκ, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, δεν βρέθηκαν και έρευνες απέδειξαν ότι τα προγράμματα κατασκευής τέτοιων όπλων έληξαν το 1991.

26 Δεκεμβρίου 2004

Σημειώνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός παγκοσμίως στην Σουμάτρα της Ινδονησίας εντάσεως 9,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το τσουνάμι που ακουλούθησε ύψους 24 μέτρων κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα του. Εκαντοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

29 Αυγούστου 2005 

Ο Τυφώνας “Κατρίνα” σχεδόν αφάνισε την Νέα Ορλεάνη στις ΗΠΑ και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την καταστοφή. Τουλάχιστον 1.836 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που ακολούθησαν, ενώ οι υλικές ζημιές έφτασαν τα 100 δις δολάρια.

12 Ιουλίου 2006

Το Ισραήλ ειβάλλει στο Λίβανο και ξεκινάει δεύτερος πόλεμος που κράτησε 34 μέρες. Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους από τον Λίβανο σε πόλεις του Ισραήλ που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

4 Νοεμβρίου 2008

Εκλέγεται με περισσότερες από 69 εκατ. ψήφους ο πρώτος μαύρος Αμερικανός πρόεδρος με το σύνθημα “Ναι μπορούμε”. Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε την έκπληξη και με τον πολιτικό του λόγο και την προεκλογική του εκστρατεία οδήγησε εκατομμύρια Αμερικανούς που συνήθως απέχουν από τις εκλογές στις κάλπες για να τον ψηφίσουν.

15 Σεπτεμβρίου 2008

Η είδηση ότι χρεωκοπεί η “Lehman Brothers” σκάει σαν βόμβα στις αγορές. Μία μέρα νωρίτερα κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτήν την εξέλιξη. Η οικονομική κρίση είναι παρούσα, είναι παγκόσμια και ξεκίνησε το “ντόμινο” στις παγκόσμιες αγορές, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε