Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τα “κόκκινα πουκάμισα” ξαναβγήκαν στους δρόμους

Χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντώθηκαν πάλι στην πόλη Αγιούταγια, στην κεντρική Ταϊλάνδη, για να ζητήσουν την παραίτηση του Ταϊλανδού πρωθυπουργού Αμπχισίτ Βετζατζίβα και την απελευθέρωση των ηγετών τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 8.000 άνθρωποι ντυμένοι με κόκκινα πουκάμισα συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της Αγιούταγια και αναμένεται να παραμείνουν εκεί μέχρι το βράδυ, στην τρίτη μεγαλύτερη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης από τις 19 Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί έχουν μεταβεί στο σημείο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. “Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι ήρεμη, δεν υπάρχει σημάδι ταραχών”, δήλωσε ο συνταγματάρχης της αστυνομίας Σομπάτ Τσουτσάγια.

Τα “κόκκινα πουκάμισα” δεν έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης για να αποφύγουν τις “επιθέσεις” από τις αρχές, δήλωσε ένας από τους συνδιοργανωτές της συγκέντρωσης. “Ομως οι διαμαρτυρίες μας θα συνεχιστούν, το κόκκινο θα είναι όλο και περισσότερο παρόν κάθε Κυριακή σε όλες τις επαρχίες”, πρόσθεσε. “Οταν φτάσει η ημέρα των εκλογών θα φορέσουμε κόκκινα για να ψηφίσουμε”, υπογράμμισε.

Νωρίτερα σήμερα περίπου 2.400 στρατιώτες και αστυνομικοί μετέβησαν σύμφωνα με μαρτυρίες στην Μπανγκόκ, καθώς τα “κόκκινα πουκάμισα” απείλησαν ότι θα διοργανώσουν διαμαρτυρία στους δρόμους της πόλης, ενώ υποστηρικτές τους περνούσαν από τους δρόμους της πόλης προτού κατευθυνθούν στην Αγιούταγια. Δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια.

Την προηγούμενη Κυριακή 6.000 “κόκκινα πουκάμισα” έκαναν πορεία στην Μπανγκόγκ.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, 4η επέτειο από το πραξικόπημα που ανέτρεψε των πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, περίπου 9.000 “κόκκινα πουκάμισα” διαδήλωσαν στην Μπανγκόκ και την Σιάνγκ Μάι, πόλη καταγωγής του Τακσίν.

Μεταξύ του προηγούμενου Φεβρουαρίου και του Μαΐου τα “κόκκινα πουκάμισα” είχαν καταλάβει την Μπανγκόκ ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού. Σε αυτή την κρίση, την πιο σημαντικη που έχει γνωρίσει η Ταϊλάνδη τα τελευταία χρόνια, έχασαν τη ζωή τους 91 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.900.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ακόμα σε ισχύ στην Μπανγκόκ και σε άλλες τρεις επαρχίες, όχι όμως στην Αγιούταγια. Σύμφωνα με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσότερων από 5 ανθρώπων, ενώ η αστυνομία και ο στρατός μπορούν να κρατήσουν έναν ύποπτο για 30 ημέρες χωρίς δικαστικό ένταλμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε