Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

“Τα πήραν” οι Γερμανοί με τις δηλώσεις του Γιούνκερ

“Τα πήραν” οι Γερμανοί με τις δηλώσεις του Γιούνκερ
Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ζ.Κ. Γιούνκερ από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού. Συμφωνεί ο αρχηγός του SPD
 

Οι αντιδράσεις στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει την Ευρωζώνη ως «υποκατάστημά» της και κάλεσε τους Γερμανούς πολιτικούς να μην χρησιμοποιούν ούτε καν ως υπόθεση εργασίας ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας για «φθηνό εσωτερικό διάλογο», απασχολούν σήμερα το σύνολο, σχεδόν, του γερμανικού Τύπου. Αντιδράσεις διατυπώνονται, επίσης, στην εισήγηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, περί αγοράς κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών.
 
«Ο κ. Γιούνκερ είναι ένας καλός φίλος της Γερμανίας. Γι’ αυτό τον λόγο είναι κάτι περισσότερο από ακατανόητη η κριτική του στη γερμανική πολιτική», δηλώνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ στην εφημερίδα “Bild” και καλεί τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου «να απευθύνει καλύτερα έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», καθώς «η Γερμανία στηρίζει το ευρώ όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη».
 
Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του κυβερνητικού συνασπισμού Μίχαελ Φουκς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Passauer Neue Presse”, ζητεί από τον κ. Γιούνκερ «να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο “αρχιπληρωτής” της Ευρώπης» και προσθέτει: «Οι Γερμανοί αναλαμβάνουν με περίπου 30% το κύριο βάρος της κρίσης -με αυξητική τάση. Για τον κ. Γιούνκερ και τους Λουξεμβούργιους είναι σχετικά εύκολο. Η δική τους οικονομική συνεισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι γελοιωδώς χαμηλή. Αυτό μια πλούσια χώρα όπως το Λουξεμβούργο μπορεί εύκολα να το αντέξει».
 
Κατανόηση, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκουν οι απόψεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ από τον αρχηγό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR, επισήμανε ότι «όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο κ. Γιούνκερ, αλλά και η καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, μέσα σε μια εβδομάδα δηλώνουν ότι θα κάνουν το παν, αλλά και πως πρέπει να κάνουν το παν για να συγκρατήσουν το ευρώ, τότε αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση», ενώ για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogoup σε σχέση με την γερμανική πολιτική, δήλωσε: «Ο κ. Γιούνκερ σωστά λέει “σταματήστε να κάνετε τον εσωτερικό σας προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία, το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους για να το χειρίζεστε τόσο ανεύθυνα”».
 
Εξάλλου, αντίθετοι με την αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ εμφανίζονται ο υπεύθυνος των Χριστιανοδημοκρατών για τον προϋπολογισμό Νόρμπερτ Μπάρτλε και ο βουλευτής της CDU Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. Με δήλωσή του στην “Rheinische Post” ο κ. Μπάρτλε σημειώνει ότι «δεν είναι κεντρική αποστολή της ΕΚΤ να στηρίζει κράτη» και εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι «ο Ζ. Κ. Γιούνκερ πηγαίνει με το μέρος του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και προφανώς στηρίζει νέες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ». Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του κ. Μπόσμπαχ στην ίδια εφημερίδα: «Αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ σημαίνει περαιτέρω κοινοτικοποίηση των χρεών, χωρίς αυτή να μπορεί να συνδεθεί με όρους».
 

Βγάζει γλώσσα στη Μέρκελ ο Γιούνκερ: Παραμάγαζο της Γερμανίας η ευρωζώνη – «Έλληνες, φορολογείστε τους πλούσιους, να μην κάνουν πάρτι στα κότερα»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε