Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα προβλήματα του Ερντογάν και η ορκωμοσία στην Βουλή

REUTERS
Σοβαρή πολιτική κρίση έχει προκύψει στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, με την άρνηση της συμμετοχής στην ορκωμοσία των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στην απόφαση του Εκλογοδικείου.
Με προβλήματα ξεκίνησε την τρίτη θητεία του στο τιμόνι της χώρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ορκομωσία των βουλευτών δεν συμμετείχαν βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
Ορκίστηκαν μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Όσοι δεν ορκίστηκαν, δεν μπορούν να ψηφίσουν και να παίρνουν μέρος σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.
 
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα απέσπασε 135 στην αποτελούμενη από 550 έδρες ενώ το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας απέσπασε 36 έδρες.
 
Το φιλοκουρδικό κόμμα διαμαρτύρεται για την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να αφαιρέσει την έδρα από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χατίπ Ντιτζλέ, λόγω τελεσίδικης καταδίκης δυο μέρες πριν από τις εκλογές.
 
Όσον αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το πρόβλημα συνδέεται με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι, καθώς, αμέσως μετά τις εκλογές, το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεσή τους, απέρριψε αίτημα αποφυλάκισής τους.
 
«Δεν θα ορκιστούμε μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για την ορκωμοσία των δύο συναδέλφων μας», επισήμανε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε