Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τα σενάρια για το τι θα γίνει με όσους έχουν καταθέσεις σε Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου – Ποιες καταθέσεις και πόσο κουρεύονται

Τα σενάρια για το τι θα γίνει με όσους έχουν καταθέσεις σε Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου – Ποιες καταθέσεις και πόσο κουρεύονται

– Εγγυημένα τα ποσά ως 100.000 και στις δύο τράπεζες
– Άγνωστο τι θα γίνει με το “κούρεμα” για τα ποσά άνω των 100.000 στην Κύπρου
– Κοντά στο 30% θα είναι το κούρεμα λένε ανώτατες πηγές
– Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και ποιο θα είναι το πλαφόν στις αναλήψεις

Η απόφαση πάρθηκε, αλλά ποια είναι η απόφαση; Επί της ουσίας δεν έχουν καθοριστεί ή για την ακρίβεια δεν έχουν διαρρεύσει προς τα έξω οι λεπτομέρειες, τόσο ως προς την επόμενη ημέρα των τραπεζών, όσο και ως προς τις καταθέσεις των απλών πολιτών.
Η απόφαση του Eurogroup (διαβάστε εδώ αναλυτικά) βάζει την Κύπρο με την πλάτη στον τοίχο. Το ίδιο και τους καταθέτες.
Ουσιαστικά από σήμερα κιόλας η Λαϊκή Τράπεζα αποτελεί παρελθόν. Διαχωρίζεται σε «καλή» και «κακή» και το υγιές κομμάτι θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου.
Παράλληλα στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου επιβάλλεται κούρεμα για τα ποσά άνω των 100.000 από 29% ως 32%, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν 30%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Για όλες τις καταθέσεις ως 100.000 , τόσο εκείνες που ήταν ως σήμερα στη Λαϊκή και μεταφέρονται στην Κύπρου, όσο και για εκείνες της τραπέζης Κύπρου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα ποσά ως 100.000 ευρώ δεν κουρεύονται.

Παράλληλα το ποσό των 100.000 ευρώ υπολογίζεται ανά φυσικό πρόσωπο. Δηλαδή εάν ένα ζευγάρι έχει λογαριασμούς στην τράπεζα υπολογίζεται ποσό από 100.000 ανά άτομο.
Ταυτόχρονα στην περίπτωση που ένα πρόσωπο έχει κατάθεση 200.000 ευρώ, τότε μένει αλώβητο το ποσό μέχρι τις 100.000 και επέρχεται κούρεμα στο υπόλοιπο ποσό.

Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι “απλά”, από ‘δω και πέρα όμως ξεκινούν τα μεγάλα ερωτήματα.
Το βασικό είναι ποιο θα είναι τελικά το ποσό του κουρέματος για τα ποσά άνω των 100.000. Παράλληλα παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει αυτό το κούρεμα, αλλά και το πότε θα είναι διαθέσιμο το υπόλοιπο ποσό μετά το κούρεμα στους καταθέτες.
Με άλλα λόγια, εάν αύριο ανοίξουν οι τράπεζες θα μπορούν οι καταθέτες (έστω πως έχει επέλθει και το κούρεμα) να κάνουν ανάληψη του ποσού τους.
Θα συνεχίσει να υπάρχει πλαφόν αναλήψεων;
Θα υπάρξει πλαφόν μεταφοράς ποσού;
Είναι χιλιάδες εκείνοι που έχουν ουσιαστικά δεσμευμένα τα χρήματά τους αυτή τη στιγμή στις κυπριακές τράπεζες και δεν γνωρίζουν πότε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους.

Δεν είναι όμως τα μόνα ερωτήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το κλείσιμο της Λαϊκής θα εξοικονομηθούν για την Κύπρο 4,2 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1,6 δισ. ευρώ που υπολείπεται ως τα 5,8 δισ. που απαιτούνται θα προκύψει από το “κούρεμα” των καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου.

Τα “νούμερα” ωστόσο λένε κάποιοι δεν βγαίνουν. Επίσης το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαϊκή Τράπεζα στον ELA μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου και έτσι η τράπεζα αποκτά μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως χρέος μπορεί προσωρινά να παγώνει, μπορεί η ΕΚΤ να λέει ότι θα διασφαλίσει τη ρευστότητα της τράπεζας, όμως πολλοί βάζουν μεγάλα ερωτηματικά για το μέλλον και για την ανάγκη ενός νέου κουρέματος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Διαβάστε επίσης:

 

Έκρηξη σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε