Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Τα στοιχήματα του Ομπάμα μετά την επανεκλογή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ήταν νίκη αλλά δεν ήταν θρίαμβος. Για πολλούς, η επανεκλογή Ομπάμα ήταν το μικρότερο κακό. Όχι για την Ελλάδα βέβαια. Οι πανηγυρισμοί φεύγουν, η επόμενη μέρα έρχεται. Και θα είναι πιο δύσκολη από εκείνη του 2008 για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκτός από πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ είναι και ο πρώτος που κερδίζει την επανεκλογή του παρά το γεγονός πως η οικονομία της χώρας δεν έχει σταθεί στα πόδια της. Ποτέ μετά τη δεκαετία του ‘30 δεν επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ με ποσοστό ανεργίας πάνω από το 7,2%.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ακόμη μια… πρωτιά: είναι ο πρώτος Δημοκρατικός που κερδίζει την επανεκλογή του. Μέχρι σήμερα, μόνο ένας Δημοκρατικός πρόεδρος έκανε δύο προεδρικές θητείες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτός ήταν ο Μπιλ Κλίντον.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ενωτικός. Αποθέωσε τον Μιτ Ρομνεϊ, είπε ότι αν και η προεκλογική τους εκστρατεία έγινε σε υψηλούς τόνους, έγινε μόνο και μόνο γιατί είχαν και οι δυο την ίδια αγάπη για την πατρίδα και προανήγγειλε διάλογο.

Τον οποίο δε θα γλιτώσει ούτως η άλλως. Το έλλειμμα είναι το μεγάλο αγκάθι. Και λίγο μετά την επανεκλογή του, ο Ομπάμα θα πρέπει να «καθίσει» στο ίδιο τραπέζι Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για να βρουν από κοινού τρόπο να μειωθεί το έλλειμμα. Εύκολο; Κάθε άλλο. «Καυτή πατάτα» ιδίως από τη στιγμή που οι μεν Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας.
Το σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να χαίρονται για την επανεκλογή Ομπάμα
Ακόμη ένας γρίφος είναι το νομοσχέδιο για την Υγεία. Ο Ομπάμα συναντά αντιδράσεις στο Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι βέβαιο πως θα πιέσουν για να υποχωρήσει η κυβέρνηση και να κάνει αλλαγές. Ο Αμερικανός πρόεδρος, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δε θα κάνει πίσω «επιστράτευσε» την ιστορία ενός 8χρονου κοριτσιού που πάλευε με τη λευχαιμία και εξαιτίας του νομοσχεδίου, η οικογένειά της δεν έχασε τα πάντα.

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Αμερικανό πρόεδρο. Το ξέρει κι εκείνος. Ίσως γι αυτό στη νικητήρια ομιλία του χρησιμοποίησε τόσες πολλές φορές τη λέξη «ελπίδα». Και στάθηκε στην ενότητα που πρέπει να έχουν οι Αμερικάνοι. «Είμαστε μια οικογένεια. Μαζί πέφτουμε, μαζί σηκωνόμαστε. Γι’ αυτό είμαστε τόσο αισιόδοξοι» είπε….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επανεκλογή Ομπάμα στον Λευκό Οίκο – “Τα καλύτερα έρχονται” είπε…

Η συγκινητική ιστορία του Ομπάμα για ένα 8χρονο κοριτσάκι με λευχαιμία (VIDEO)

«Έγραψε» ιστορία το Ουισκόνσιν: έβγαλε την πρώτη gay γερουσιαστή

Ποιος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα

Ρόμνεϊ: Προσεύχομαι για τον Ομπάμα

Όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα

Χαράς ευαγγέλια στην Ευρώπη για την επανεκλογή Ομπάμα

Ενωτικός Ομπάμα: Θα συνεργαστώ με τον Ρομνεϊ

Άρωμα Ελλάδας στη βουλή των ΗΠΑ – Ποιοι ελληνοαμερικανοί εκλέγονται

«Τρελάθηκε» το… μηχανάκι, κι έστελνε τις ψήφους του Ομπάμα στον Ρόμνεϊ! (VIDEO)

Ομπάμα: Άλλα τέσσερα χρόνια!

Μαριχουάνα, γάμοι ομοφυλοφίλων και αμβλώσεις στις εκλογές των ΗΠΑ

Το CNN έκλεψε πάλι την παράσταση! Πρόβαλλε τα αποτελέσματα στο Empire State!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε