Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τα θαύματα συνεχίζονται στην Αϊτή

Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει ζωντανό. Μετά από ώρες καταφέρνουν να τον απεγκλωβίσουν. ΦΩΤΟ REUTERS
Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει ζωντανό. Μετά από ώρες καταφέρνουν να τον απεγκλωβίσουν. ΦΩΤΟ REUTERS

Τίποτα δεν φαίνεται να σταματάει τα σωστικά συνεργεία στην Αϊτή. Ούτε και οι ισχυροί μετασεισμοί των 6,1 Ρίχτερ.

 

Τα σωστικά συνεργεία δεν σταματάνε τις αδιάκοπες προσπάθειες στη χώρα της Καραϊβικής. Πέρα από κάθε λογική, αψηφώντας εμπόδια που μοιάζουν ανυπέρβλητα, διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν,και να σώζουν ανθρώπους καταπλακωμένους από ερείπια, πάνω από μια εβδομάδα μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων της Αϊτής.

 
Εξήντα ένας υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν χάσει την ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό στην Αϊτή και περίπου 180 ακόμα αγνοούνται, εννέα ημέρες μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ. “Αυτή τη στιγμή έχουμε 61 επιβεβαιωμένους θανάτους και λιγότερους από 180 ανθρώπους που ακόμα αγνοούνται”, δήλωσε ο Χακ στο γαλλικό πρακτορείο. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου εξήγησε πως χάρη στην σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών πολλοί άνθρωποι από τους οποίους δεν είχαν νέα μετά τον σεισμό εντοπίστηκαν ζωντανοί.  Ο Χακ διευκρίνισε ότι περίπου 180 άνθρωποι αγνοούνται, περίπου 150 τοπικοί υπάλληλοι της αποστολής του ΟΗΕ για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah).

Τα σωστικά συνεργεία επιμένουν. Μια ομάδα ειδικών από την Ταϊβάν, μαζί με μια ομάδα από το Μεξικό, εργάστηκε για δυο ημέρες ακατάπαυστα ώσπου να φθάσει ως τα θεμέλια του τριώροφου κτιρίου που κατέρρευσε στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς. Σκυλιά εντόπισαν τουλάχιστον έναν επιζώντα εκεί, αλλά αναγκάστηκαν να διακόψουν στην διάρκεια της νύχτας. 

Στην περιοχή υπάρχουν “ανησυχίες για την ασφάλεια” λόγω της δράσης συμμοριών. Ακούγονταν πυροβολισμοί πριν πέσει το σκοτάδι. Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, οι διασώστες έπρεπε να διακόψουν. Συνέχισαν το χάραμα της επόμενης ημέρας.

Οι διασώστες δεν κοιτούν στην άκρη του δρόμου, όπου κείτεται ένα απανθρακωμένο πτώμα. Δεν λένε περιττές κουβέντες, δεν κάνουν ερωτήσεις. Συγκεντρώνονται στο στόχο, να ανοίξουν μια τρύπα μέσα από τα δομικά υλικά των τριών ορόφων για να σώσουν τον επιζώντα ή την επιζήσασα. Ελπίζουν. Αλλά κανείς τους δεν υπόσχεται τίποτα.
 
“Κάνει πολλή ζέστη, είναι αφυδατωμένοι, χωρίς νερό, κανονικά δεν περιμένουμε ότι θα μπορούσαν να αντέξουν πάνω από τρεις ημέρες. Όταν βρίσκουμε κάποιον ζωντανό είναι θαύμα. Ο χρόνος είναι πολύ λίγος”, είπε ο γιατρός Γιαν Ουέν της ομάδας από την Ταϊβάν. 

Στο μεταξύ άνοιξε το λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό, και μπορεί να δεχθεί περιορισμένο αριθμό πλοίων που μεταφέρουν βοήθεια, δήλωσε σήμερα η αμερικανική ακτοφυλακή. Παράλληλα υψηλόβαθμός αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι είναι πλέον σε λειτουργία τέσσερα αεροδρόμια στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία, μεταξύ αυτών και του Πορτ-ο-Πρενς, για να επιταχυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (ΟΙΜ) οι άστεγοι από τον σεισμό στην Αϊτή φτάνουν “το λιγότερο τους 500.000” στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, ενώ έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί για να τους στεγάσουν. 

“Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί στους οποίους έχουν καταφύγει το λιγότερο 500.000 άνθρωποι που προέρχονται μόνο από το Πορτ-ο-Πρενς”, εκτιμά ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Αϊτής άρχισε να μετακινεί τους αστέγους της πρωτεύουσας σε “χωριά”, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να υποδεχθεί 10.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο αϊτινός υπουργός Εσωτερικών Πολ Αντουάν Μπιεν-Εμέ.

“Ελάτε για χαλάρωση… στην Αϊτή” 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε