Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Έδωσαν αίμα ως διαμαρτυρία

Κρατώντας στα χέρια μπουκάλια με αίμα που έδωσαν πριν πήγαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού. ΦΩΤΟ REUTERS
Κρατώντας στα χέρια μπουκάλια με αίμα που έδωσαν πριν πήγαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού. ΦΩΤΟ REUTERS

 Αίμα το οποίο χαρακτήρισαν «θυσία για τη δημοκρατία» έδωσαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης…

σε μία προσπάθεια να δώσουν νέα ώθηση στο κίνημά τους, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να παραιτηθεί.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με κόκκινα μπλουζάκια, οι οποίοι υποστηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναoυάτρα, παρέμειναν στις σκηνές που έχουν στήσει στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, απογοητευμένοι καθώς μετά από 4 ημέρες ειρηνικών διαμαρτυριών, η κυβέρνηση δεν δείχνει ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες θεωρούν ότι έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν.

    Πάντως μετά την αποφυγή της βίας και την εδραίωση της εντύπωσης ότι ο πρωθυπουργός Αμπιζίτ Βετζατζίβα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, το χρηματιστήριο ανέβηκε κατά 1,4% και το εθνικό νόμισμα της χώρας, το μπαχτ, σταθεροποιήθηκε.

    Παρά τις εντάσεις, οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ταϊλανδικές μετοχές στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις, έχοντας τοποθετήσει περίπου 850 εκ. δολάρια αυτή την περίοδο.

    “Αν περάσουμε αυτή την εβδομάδα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί», δήλωσε η πρόεδρος του χρηματιστηρίου της Ταϊλάνδης για να προσθέσει ότι «βασικά, η Ταϊλάνδη δεν δείχνει άσχημα».

    Σε ό,τι αφορά στις διαδηλώσεις, υπήρχαν εμφανή σημάδια κόπωσης καθώς μερικοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την αποτυχία να παραχθούν άμεσα αποτελέσματα, άλλοι περιπλανήθηκαν στον καυτό ήλιο της ταϊλανδικής πρωτεύουσας και πολλοί από τους 150.000 που έκαναν πορεία την Κυριακή, άρχισαν να επιστρέφουν στα χωριά τους.

    Οι ηγέτες των διαδηλωτών είπαν ότι το αίμα που συνελέγη θα χυθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού σε μία συμβολική όπως λένε «θυσία για τη δημοκρατία», αλλά εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας δήλωσαν ότι τα περίπου 10 κυβικά εκατοστά αίματος που ελήφθησαν από κάθε διαδηλωτή ήταν σπατάλη, ενδεχομένως ανθυγιεινή και επικίνδυνη.

    Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η παρατεταμένη αναταραχή θα μπορούσε να πλήξει τις επιχειρήσεις και να καθυστερήσει μία αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων.

    Οι ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση συνεισεφέραν στο να μειωθεί η καταναλωτική πίστη το Φεβρουάριο μετά από πολλούς μήνες συνεχούς βελτίωσης.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση στα νούμερα των διαδηλωτών ίσως αναγκάσει τους ηγέτες τους να αναζητήσουν τρόπους να βγουν από τις διαδηλώσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να μιλήσει με τους διαδηλωτές, ο Αμπχιζίτ είπε ότι είναι πρόθυμος να τους ακούσει αλλά πρέπει να αποφασίσει για λογαριασμό όλης της χώρας.

    Οι επόμενες εκλογές πρέπει να έχουν διεξαχθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε