Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ταξίδι Κλίντον για διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή αντιπολίτευση

ΦΩΤΟ REUTERS

Την Αίγυπτο και την Τυνησία πρόκειται να επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα η Χίλαρι Κλίντον με στόχο να συναντηθεί και με τη λιβυκή αντιπολίτευση.

Θα είναι το πρώτο ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στις συγκεκριμένες χώρες μετά τις εξέγερσης που οδήγησαν στην ανατροπή των καθεστώτος του Μπεν Άλι και του Χόσνι Μουμπάρακ.

«Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να μεταβώ στο Κάιρο και στην Τύνιδα για να συζητήσω απ’ ευθείας με τους Αιγυπτίους και τους Τυνήσιους», τόνισε η Κλίντον στα μέλη του Κογκρέσου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε πως θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τη λιβυκή αντιπολίτευση.

«Έχουμε δρομολογήσει συναντήσεις με την αντιπολίτευση της Λιβύης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πρόκειται να συναντηθώ με ορισμένους από τους αντιπροσώπους της και στις ΗΠΑ και κατά την επίσκεψή μου την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουμε αυτό που μπορούν να πράξουν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συναίνεση σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη Λιβύη, τονίζοντας πως οποιαδήποτε μονομερής αμερικανική δράση θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.

«Χωρίς διεθνή εξουσιοδότηση, εάν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν μόνες τους δράση θα σήμαινε πως εισερχόμαστε σε μία κατάσταση της οποίας οι συνέπειες θα ήσαν απρόβλεπτες», τόνισε.

Η Κλίντον πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ανήσυχες διότι ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι εξακολουθεί να διαθέτει χημικά όπλα, όπως και «άλλα άσχημα πράγματα».

Εξάλλου, η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να “διακόψουν” τις σχέσεις με την πρεσβεία της Λιβύης στην Ουάσινγκτον και αναμένουν το κλείσιμό της. «Είμαστε έτοιμοι να διακόψουμε τις σχέσεις με την τωρινή λιβυκή πρεσβεία. Ως εκ τούτου αναμένουμε να τερματιστεί και η λειτουργία της ως πρεσβείας της Λιβύης» είπε η υπουργός Εξωτερικών την ΗΠΑ μιλώντας στο Κογκρέσο.

Οι ΗΠΑ έχουν επαναπατρίσει όλο το διπλωματικό τους προσωπικό και έχουν κλείσει την πρεσβεία τους στην Τρίπολη ήδη λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης των πολιτών κατά του καθεστώτος Καντάφι, στις αρχές Φεβρουαρίου. Επίσης, πάντως, η Ουάσινγκτον δεν έχει διακόψει επισήμως τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Λιβύη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε