Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ταξιδιωτική οδηγία απο ΗΠΑ και Βρετανία- “Βλέπουν” τρομο – χτύπημα στην Ευρώπη

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους για την Ευρώπη εξέδωσαν οι ΗΠΑ που περιμένουν χτυπήματα της Αλ Κάιντα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχη οδηγία εξέδωσε και η Βρετανία. Σύλληψη υπόπτου για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα στην Ιταλία.

Η αμερικανική προειδοποίηση εκδίδεται μετά από τις πληροφορίες ότι η αλ Κάιντα σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Η προειδοποίηση αφορά κορυφαίους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς καθώς και τα μεγαλύτερα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ευρώπη.

“Οι αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους”, τονίζεται στο ανακοινωθέν, που προσθέτει πως “οι αμερικανοί πολίτες εξακολουθούν να αποτελούν στόχο για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στις δημόσιες μεταφορές και σε άλλες τουριστικές υποδομές”.
 
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα κατά της απειλής των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη”. “Έχουμε παρακολουθήσει και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το ενδιαφέρον της αλ Κάιντα να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον μας, εναντίον των συμμάχων και των συμφερόντων μας. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανατρέψουμε κάθε τρομοκρατικό σχέδιο και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα” ανέφερε ο αξιωματούχος, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του.

Απο την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών τονίζει πως η αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία είναι σύμφωνη προς εκείνες που έχει εκδώσει και η Γαλλία για τους πολίτες της. “Είναι στην ίδια γραμμή (η οδηγία) με τις γενικές κατευθύνσεις που συμβουλεύσαμε και εμείς στον γαλλικό πληθυσμό», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μπερνάρ Βαλερό. Πρόσθεσε πως η τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία παραμένει υψηλή, το επίπεδο συναγερμού έχει παραμείνει αμετάβλητο, στο κόκκινο.

Ταξιδιωτική οδηγία και απο τη Βρετανία για Γαλλία και Γερμανία

Η Βρετανία ενημέρωσε την ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς που ταξιδεύουν στη Γερμανία και τη Γαλλία, αυξάνοντας το επίπεδο επικινδυνότητας για τρομοκρατική επίθεση στο “υψηλό” από το προηγούμενο “γενικό”, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις. Η αλλαγή υπαγορεύθηκε μετά την έκδοση αντίστοιχης οδηγίας από τις ΗΠΑ για πιθανό κίνδυνο επίθεσης από την Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.

Οι βρετανικές υπηρεσίες αρνήθηκαν να απαντήσουν γιατί έσπευσαν να αυξήσουν το επίπεδο επικινδυνότητας, αρκούμενες να τονίσουν πως όλες οι οδηγίες αναθεωρούνται με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ασφαλείας.

Σύλληψη υπόπτου στην Ιταλία

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι ιταλικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες συνέλαβαν έναν Γάλλο ύποπτο για συμμετοχή του στην Αλ Κάιντα και εκπαιδευμένο στην ασφάλιση εκρηκτικών. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύκτας μεταξύ 4ης και 5ης Σεπτεμβρίου στη Νάπολη, με τη Γαλλία να έχει διαβιβάσει αίτημα για την έκδοση του 24χρονου υπόπτου, ο οποίος έχει βορειοαφρικανική καταγωγή και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος, τονίζουν οι πηγές.

“Στη Γαλλία κατηγορείται για συμμετοχή σε ανατρεπτικές ενέργειες”, τονίζουν πηγές. Προς ώρας δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει και έτερος άνδρας που εμπλέκεται σε κάποια άμεση απειλή, όμως η είδηση για τη σύλληψη του υπόπτου συμπίπτει με τον αυξημένο βαθμό συναγερμού ασφαλείας που έχει σημάνει στη Δυτική Ευρώπη.

Τα στοιχεία από την επιδρομή στη Νάπολη, συνδέουν τον ύποπτο-του οποίου έγιναν γνωστά μόνον τα αρχικά Ρ.Χ, σε πιθανή χρήση εκρηκτικών, τονίζει μία σχετική πηγή. “Είχε εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμεύσει στη μέτρηση εμπορικώς διαθέσιμων υλικών, που μπορούν να μετατραπούν για την κατασκευή βόμβας, παρόμοιας με αυτήν που ερρίφθη στους στρατώνες της Σάντα Μπάρμπαρα στο Μιλάνο”, το 2005 από ένα Λίβυο, με αποτέλεσμα να χάσει αυτός ένα χέρι και να τραυματισθεί ένας στρατιώτης, προσθέτει η ίδια πηγή.

Αναφορές των μυστικών υπηρεσιών δηλώνουν πως ισλαμικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ιδιαίτερα από τη Βόρειο Αφρική, δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, ιδιαίτερα στρατολογώντας στελέχη και συγκεντρώνοντας χρήματα για επιθέσεις σε άλλα σημεία στην Ευρώπη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε