Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ταλιμπάν απειλούν να σκοτώσουν Γάλλους ομήρους

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σε νέες απειλές για τη ζωή δυο Γάλλων δημοσιογράφων και των τριών Αφγανών συνοδών τους που κρατούν ομήρους προχώρησαν οι Ταλιμπάν.

Στόχος τους να ασκήσουν πιέσεις στο Παρίσι προκειμένου να πείσει την Καμπούλ και την Ουάσινγκτον να δεχτούν την απελευθέρωση των κρατούμενων Ταλιμπάν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Γάλλων δημοσιογράφων, τους οποίους κρατούν τουλάχιστον 100 μέρες.

Σε βιντεοταινία που εστάλη σε πολλά δυτικά μέσα στην Καμπούλ, οι Γάλλοι όμηροι που έχουν μαγνητοσκοπηθεί από τους απαγωγείς τους φαίνονται φανερά αδυνατισμένοι αλλά σε καλή υγεία και διαβάζουν ένα κείμενο στα γαλλικά και στα αγγλικά ζητώντας από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Ταλιμπάν.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν δίνει έναν κατάλογο απλών κρατουμένων στην κυβέρνηση της Γαλλίας και ζητά να αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση των δύο Γάλλων και των τριών Αφγανών συνοδών τους, αλλά η γαλλική κυβέρνηση δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον αδιαφορώντας για την απελευθέρωση των απαχθέντων», αναφέρεται στο κείμενο που καταλήγοντας έχει και κάποιες λέξεις στην τοπική διάλεκτο παστούν.

«Η ζωή των Γάλλων βρίσκεται σε κίνδυνο», τονίζεται σε άλλο σημείο του κειμένου όπου ζητείται η παρέμβαση του Παρισιού προς την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου France 3 και οι τρεις συνοδοί τους, ο οδηγός, ο μεταφραστής και αυτός που κανόνιζε τις συναντήσεις τους με τοπικούς παράγοντες απήχθησαν στις 3 Δεκεμβρίου στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν.

Το πρώτο βίντεο με τα αιτήματά τους οι Ταλιμπάν το έστειλαν στα μέσα Φεβρουαρίου όπου και τότε απειλούσαν να σκοτώσουν τους απαχθέντες. Το τελευταίο βίντεο δεν έχει ημερομηνία αλλά ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ερβέ Μορίν δήλωσε ότι έχει αποδείξεις πως οι δύο απαχθέντες είναι ακόμα ζωντανοί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε