Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ταραχές μεταξύ εβραίων προσκυνητών και ισραηλινών στρατιωτών

Ταραχές ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και εβραίων πιστών που μετέβησαν χωρίς άδεια στον τάφο του Ιωσήφ, έναν τόπο προσκυνήματος για τους Εβραίους στην παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς, ανακοινώθηκε από το στρατό.

“Ο στρατός έδωσε άδεια σε 1.600 Ισραηλινούς να πάνε να προσευχηθούν στον τάφο και η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο 200 επιπλέον Ισραηλινοί εισχώρησαν στη Ναμπλούς χωρίς άδεια και 50 μεταξύ αυτών εισήλθαν στον τάφο”, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
 
“Συγκρούσεις σημειώθηκαν όταν οι στρατιώτες τούς απομάκρυναν με τη βία. Οι Παλαιστίνιοι διατύπωσαν παράπονα στις στρατιωτικές αρχές δηλώνοντας ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές στις περιουσίες τους.
 
“Για τις κατηγορίες αυτές θα διενεργηθεί έρευνα”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
 
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, μόνο οι οργανωμένες επισκέψεις ύστερα από έναν εκ των προτέρων συντονισμό με τον στρατό, επιτρέπονται στον τάφο του Ιωσήφ.
 
Το ισραηλινό ραδιόφωνο διευκρίνισε ότι τρεις διαδηλωτές, εκ των οποίων ένας ανήλικος, συνελήφθησαν από ισραηλινούς μεθοριακούς φρουρούς.
 
Στις 24 Απριλίου ένας νεαρός Ισραηλινός σκοτώθηκε και ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν από την παλαιστινιακή αστυνομία κοντά στον τάφο του Ιωσήφ όταν μετέβησαν εκεί χωρίς άδεια.
 
Ο τάφος είναι ένα μικρό κτίριο ισλαμικής αρχιτεκτονικής, όπου στεγαζόταν μια συναγωγή μέχρι να εκκενωθεί τον Οκτώβριο του 2000 από τον ισραηλινό στρατό, λίγο μετά την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης, ύστερα από σφοδρές μάχες. Ο τάφος βεβηλώθηκε και μερικώς καταστράφηκε από τους Παλαιστίνιους. Κατόπιν αναστυλώθηκε και αποκαταστάθηκε.
 
Εδώ και αιώνες είναι τόπος προσκυνήματος για τους εβραίους που πιστεύουν ότι εκεί τάφηκε ο πατριάρχης Ιωσήφ, ένας από τους δώδεκα γιούς του Ιακώβ, κάτι που αμφισβητούν αρκετοί ιστορικοί σύμφωνα με τους οποίους ο τάφος είναι ενός μουσουλμάνου ιερωμένου.
 
Από το 2007 ο ισραηλινός στρατός επιτρέπει τακτικά το προσκύνημα των πιστών κατά τις νυχτερινές ώρες σε συντονισμό με την παλαιστινιακή αστυνομία, με εξαίρεση τις περιόδους έντασης με τους Παλαιστίνιους.
 
Ωστόσο υπερ-ορθόδοξοι εβραίοι και έποικοι της περιοχής Ναμπλούς μεταβαίνουν μερικές φορές χωρίς άδεια στο σημείο αυτό.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε