Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τελειώνει το θρίλερ στην Άγκυρα – Συμφωνία για τους στρατηγούς

ΦΩΤΟ REUTERS

Ύστερα από μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση Ερντογάν και οι στρατηγοί κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα ηγεσία του τουρκικού στρατού.

Διοικητής του στρατού ξηράς διορίστηκε ο στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου μετέδωσε το CNN Turk. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος για να αναλάβει τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων ο νυν αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ.

Οι δύο θέσεις είχαν μείνει κενές μετά τις ετήσιες κρίσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στις 4 Αυγούστου, καθώς κυβέρνηση και στρατιωτικοί διαφωνούσαν για το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του στρατού ξηράς, εντείνοντας τους φόβους για πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Ο απερχόμενος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Ιλκέρ Μπάσμπουγ και ο υπουργός Άμυνας, Βετσντί Γκονούλ, αναμένεται να συναντηθούν αργότερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος θα πρέπει να εγκρίνει τους διορισμούς.

Το συμβιβασμό είχε προαναγγείλει νωρίτερα με δηλώσεις του, Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που λόγω αξιώματος μετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων είχε αρνηθεί να εγκρίνει την τοποθέτηση του διοικητή της Α’ Στρατιάς, στρατηγού Ιγκσίζ, στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Σάλο στην Τουρκία προκάλεσε και το γεγονός πως πολλοί από τους στρατιωτικούς που προορίζονταν για προαγωγή εμπλέκονταν στα σκάνδαλα συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης Εργκένεκον και «Βαριοπούλα». Χρειάστηκε μάλιστα δικαστήριο να αναιρέσει εντάλματα σύλληψης εις βάρος τους. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια νίκη του Ερντογάν επί των στρατηγών.

Διαβάστε επίσης

Σκληρά παζάρια στην Άγκυρα για την ηγεσία του στρατού

Φόβοι μήπως η κόντρα στρατηγών-Ερντογάν ξεσπάσει στο Αιγαίο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε