Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τελείωσαν οι μάχες στο Αφγανιστάν – 47 οι νεκροί των συγκρούσεων

Τελείωσαν οι μάχες στο Αφγανιστάν – 47 οι νεκροί των συγκρούσεων

Κατάπαυση πυρός στο Αφγανιστάν μετά από ολονύχτιες μάχες που άφησαν πίσω τους 47 νεκρούς.

Αντάρτες Ταλιμπάν επιτέθηκαν στη Βουλή και τη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ, ενώ συντονισμένες επιθέσεις έγιναν και σε τρεις αφγανικές επαρχίες. Αμέσως μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις συντονισμένες επιθέσεις, ξέσπασαν μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Κράτησαν 18 ολόκληρες ώρες. Απολογισμός: 36 αντάρτες, 8 στρατιώτες και 4 πολίτες νεκροί, 40 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και 25 πολίτες τραυματισμένοι.

Συνολικά, οι Ταλιμπάν που έκαναν τις επιθέσεις στις τρεις περιοχές της Καμπούλ ήταν 16 και οι περισσότεροι «φορούσαν μπούρκα» σύμφωνα με τον Αφγανό υπουργό Εσωτερικών Μπισμιλάχ Μοχαμάντι.

Ένας από τους αντάρτες έχει συλληφθεί.

Τα δύο κτίρια, στην διπλωματική συνοικία και κοντά στη Βουλή, όπου είχαν καταφύγει οι Ταλιμπάν ελέγχονται από τις αστυνομικές δυνάμεις, δήλωσε ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι πραγματοποίησαν την τελική επίθεση εναντίον των ανταρτών που είχαν οχυρωθεί σε κτίριο στην διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας. Οι Ταλιμπάν απάντησαν στα πυρά, όμως σχεδόν αμέσως οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο.

Οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν, την Κυριακή, έξι ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας για να σηματοδοτήσουν, σύμφωνα με τους ίδιους, την έναρξη της “εαρινής εκστρατείας”. “Αυτές οι επιθέσεις σηματοδοτούν την έναρξη της εαρινής εκστρατείας και τις σχεδιάζαμε πολύ καιρό”, δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Περίπου στις 14:00 (τοπική ώρα) της Κυριακής, οι αντάρτες επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε πολλούς στόχους, κυρίως στην διπλωματική συνοικία. Οι πρεσβείες της Γερμανίας και της Ιαπωνίας υπέστησαν ζημιές από ρουκέτες, όμως δεν υπήρξαν θύματα.
Οι καμικάζι φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βουλή, αλλά τους απώθησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, αναγκάζοντάς τους να οχυρωθούν σε γειτονικό κτίριο.

Σε άλλη συνοικία, οι καμικάζι οχυρώθηκαν σε κτίριο που βρίσκεται κοντά στο καινούργιο ξενοδοχείο Kabul Star Hôtel, περίπου 100 μέτρα από την αυστηρά φρουρούμενη είσοδο της συνοικίας όπου βρίσκονται οι περισσότερες πρεσβείες και μια βάση της Isaf.
Η Isaf ανακοίνωσε πως οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας αποτελούσαν στόχους των Ταλιμπάν.
Μπαράζ πυρών από ελαφρά όπλα δέχτηκε και το στρατόπεδο της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν!

Την ίδια στιγμή, επιθέσεις σημειώθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια, στην αστυνομία και σε αμερικανική βάση στην επαρχία Λογκάρ, νότια της Καμπούλ, καθώς και στο αεροδρόμιο του Τζαλαλαμπάντ.

Επίσης, στο Γκαρντέζ (ανατολικό Αφγανιστάν) πολλοί Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερις πολίτες. Ελικόπτερα του ΝΑΤΟ και αφγανικές δυνάμεις απώθησαν τους αντάρτες.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυροβολισμοί εναντίον της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν – Παραμένει σε συναγερμό το στρατόπεδο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε