Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι τελευταίες στιγμές της πτήσης 447: “Σκατά, είμαστε νεκροί!”

Οι τελευταίες στιγμές της πτήσης 447: “Σκατά, είμαστε νεκροί!”

1η Ιουνίου 2009 το Airbus 330 της Air France έχει απογειωθεί από το Ρίο Ντε Τζανέιρο με προορισμό το Παρίσι. Δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό του. Συντρίβεται στον Ατλαντικό και παίρνει μαζί του στον υγρό τάφο 228 ψυχές.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά νέες αποκαλύψεις για τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης έρχονται να σοκάρουν. Λεπτομέρειες άγνωστες μέχρι σήμερα δημοσιεύονται στο Vanity Fair του Οκτωβρίου.

Όλα τα νέα στοιχεία προκύπτουν από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όπως προκύπτει, δυο από τους τρεις πιλότους κοιμούνταν τη στιγμή που το αεροπλάνο έπεσε στην καταιγίδα και στη συνέχεια συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο 58χρονος Μαρκ Ντιμπουά ήταν ο πιο έμπειρος απ’ όλους. Αλλά εκείνο το μοιραίο βράδυ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επέλεξε να πάει για ύπνο. Δεν παραβίασε κανέναν κανόνα, αλλά άφησε μόνο στο πιλοτήριο έναν νεαρό και ενώ γνώριζε πως μπροστά υπήρχε καταιγίδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, Αλέν Μπουγιάρ, αν ο κυβερνήτης είχε μείνει στη θέση του 15 λεπτά ακόμα, αν είχε καθυστερήσει ένα τέταρτο της ώρας το να πάει για ύπνο, λόγω της εμπειρίας του, το τέλος της ιστορίας θα ήταν διαφορετικό.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως ο Ντιμπουά κοιμόταν για να αναπληρώσει τον… χαμένο ύπνο της προηγούμενης βραδιάς. Ήταν μαζί με την σύντροφό του, με αεροσυνοδό εκτός υπηρεσίας και τραγουδίστρια όπερας.

Οι δυο από τους τρεις πιλότους κοιμούνταν την ώρα που το αεροπλάνο άρχιζε να χάνει ύψος. Ο Ντιμπουά μπήκε στο πιλοτήριο 1 λεπτό και 38 δευτερόλεπτα αφού οι σωλήνες μέτρησης της ταχύτητας του αεροσκάφους είχαν χαλάσει.

Τότε, ο 37χρονος πιλότος Ντέιβιντ Ρόμπερτ ακούγεται να λέει: “Σκατά, θα συντιβούμε! Δεν είναι αλήθεια! Τι συμβαίνει;”. Λίγα λεπτά μετά, ακούγεται είτε ο Ρόμπερτ είτε ο επίσης 32χρονος Πιέρ Σεντρίκ Μπονίν να λέει: “Σκατά, είμαστε νεκροί”. Λίγη ώρα μετά, 4:15 μετά την απογείωσή του, το Airbus 330 συνεντρίβη στον Ατλαντικό.

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε μέρες για να βρεθούν τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους και δυο χρόνια για να ανασυρθούν από το βυθό τα πτώματα των επιβαινόντων και τα μαύρα κουτιά της πτήσης.

Πηγή: Mirror
Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε