Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τελευταία παράσταση για το Discovery

Την 1η Νοεμβρίου θα εκτοξευτεί για τελευταία φορά το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Προορισμός του ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και πλήρωμα έξι αστροναύτες.

Η απόφαση ελήφθη μετά από τη σύσκεψη που είχαν οι υπεύθυνοι του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι για να καθορίσουν εάν το λεωφορείο και οι επιβάτες τους είναι έτοιμοι για την εκτόξευση, που έχει προγραμματισθεί για τις 16.40 (23.40, ώρα Ελλάδος) από τη Φλόριδα.

Θα είναι η τέταρτη και τελευταία για φέτος αποστολή διαστημικού λεωφορείου και η τελευταία για το Discovery.

Η επόμενη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου για τον Διεθνή Σταθμό έχει προγραμματισθεί για τα τέλη Φεβρουαρίου και έως σήμερα παραμένει επισήμως και η τελευταία προτού και τα τρία λεωφορεία πάρουν την άγουσα για το μουσείο.

Πάντως, ο προϋπολογισμός της Nasa για το 2011, που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και υπεγράφη από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αφήνει περιθώριο και για μία ακόμη αποστολή διαστημικού λεωφορείου, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Το θέμα της χρηματοδότησης της αποστολής αυτής θα ρυθμισθεί από τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, όπως αυτή θα προκύψει από τις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

Το πλήρωμα του λεωφορείου, μεταξύ τους και μία γυναίκα, θα μεταφέρει στον Σταθμό την πολυλειτουργική κάψουλα Λεονάρντο, η οποία έχει σχεδιασθεί για να αγκυρωθεί μόνιμα στον Σταθμό, ώστε να του προσφέρει μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης και θα χρησιμοποιηθεί για πειράματα στη φυσική των υγρών, την επιστήμη των υλικών, τη βιολογία και τη βιοτεχνολογία.

Επίσης θα μεταφέρει το Robonaut 2, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που θα ταξιδεύσει στο διάστημα, και στο εφεξής θα αποτελεί μόνιμο κάτοικο του σταθμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε