Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τελευταίο ταξίδι για το «θωρηκτό των προέδρων» – ΒΙΝΤΕΟ

Τελευταίο ταξίδι για το «θωρηκτό των προέδρων» – ΒΙΝΤΕΟ

Το πλοίο που φιλοξένησε Ρούζβελτ, Στάλιν και Τσόρτσιλ κατά το Β΄ Παγκόσμιο ετοιμάζεται να παροπλιστεί οριστικά και να γίνει Μουσείο, στο λιμάνι του Λος Αντζελες στις ΗΠΑ.

Με μήκος 270 μέτρα και ύψος 53, διαθέτει τρία τρίδυμα πυροβόλα των 16 ιντσών που αποτέλεσαν ένα από τα εντυπωσιακότερα θεάματα στο πολεμικό ναυτικό όλου του κόσμου, όταν πραγματοποιούσαν βολές.

Χτισμένο το 1943 δημιούργησε μία ολόκληρη κλάση θωρηκτών και παραμένει σήμερα το μόνο πρώτο πλοίο κλάσης σε λειτουργία στο αμερικανικό ναυτικό.

Ξεκίνησε τη δράση του από τον Ατλαντικό και το φθινόπωρο του 1943 μετέφερε τον πρόεδρο Ρούζβελτ στην Καζαμπλάνκα και την Τεχεράνη, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι ομώνυμες συναντήσεις με τον βρετανό πρωθυπουργό Τσόρτσιλ και τον γ.γ. της ΕΣΣΔ Στάλιν.

Η μεταφορά του προέδρου του άφησε ένα μοναδικό ενθύμιο για θωρηκτό πλοίο: μία μπανιέρα στα ιδιαίτερα διαμερίσματα όπου διέμεινε ο Ρούζβελτ κατά το ταξίδι.

Μετά την ήττα της Γερμανίας πέρασε στον Ειρηνικό όπου και συμμετείχε στην τελική επικράτηση των Συμμάχων επί της Ιαπωνίας.

Ακολούθησε η συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας και η παρουσία του στις θάλασσες στην αρχή του του Ψυχρού Πολέμου με την ΕΣΣΔ. Τέθηκε εκτός υπηρεσίας το 1958, αλλά ο Ρίγκαν αποφάσισε να το επαναφέρει σε ενεργό δράση το 1984.

Τελικά, μετά από έξι δεκαετίες δράσης, το Iowa έδεσε στο Λος Αντζελες και θα κατευθυνθεί στην τελική του θέση, όπου από τις αρχές του Ιουλίου θα λειτουργήσει ως μουσείο.

View more videos at: http://nbclosangeles.com.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε