Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τελικά υπάρχουν και χειρότερα – Δύο χρόνια ψάχνουν για πρόεδρο της χώρας!

Η μια βδομάδα που ψάχναμε για…πρωθυπουργό δεν είναι μάλλον τίποτα στο να ψάχνεις για πρόεδρο της χώρας για δύο χρόνια!
Η εκλογή προέδρου στην Μολδαβία από το κοινοβούλιο που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί αφού κανένας υποψήφιος για τη θέση, που παραμένει κενή εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, δεν πήρε την έγκριση της πλειοψηφίας, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
 
“Είναι σαφές ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών την Παρασκευή, όπως είχε οριστεί”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντ Φίλατ.
 
Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων έληξε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
 
Από τον Απρίλιο του 2009 καμιά πολιτική δύναμη στο Μόλδοβα δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 61 στους 101 βουλευτές για να εκλέξει αρχηγό του κράτους. Ο συνασπισμός των τριών φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων συγκεντρώνει 59 έδρες και το Κομμουνιστικό Κόμμα 42.
 
Μετά την πρόσφατη αποχώρηση τριών βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος άρχισαν διαπραγματεύσεις με στόχο την έξοδο της χώρας από το αδιέξοδο. Όμως κανείς από τους τρεις δεν δέχτηκε να ψηφίσει υπέρ του υποψηφίου του συνασπισμού, του σημερινού προέδρου του κοινοβουλίου Μάριαν Λούπου.
 
Και οι τρεις επιμένουν υποψήφιος να είναι ένας από αυτούς, η πρώην πρωθυπουργός Ζινάιντα Γκρετσεάνιι, ή ένας “ανεξάρτητος υποψήφιος”.
 
“Από τη στιγμή που δεν έχουμε την εγγύηση των 61 ψήφων, δεν έχει κανένα νόημα να κατατεθούν υποψηφιότητες”, υπογράμμισε ο Λούπου.
 
Από το 2009, το κοινοβούλιο του Μόλδοβα έχει διαλυθεί ήδη δυο φορές επειδή δεν μπόρεσε να εκλέξει πρόεδρο. Aν αυτό επαναληφθεί και πάλι, αναμένεται να ξαναδιαλυθεί.
 
Η Μολδαβία, με τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους που συνορεύει με την Ρουμανία και την Ουκρανία, είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης. Με το AΕΠ ανά κάτοικο vα φτάνει τα 2.500 δολάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, το επίπεδο της χώρας αντιστοιχεί με αυτό του Πακιστάν και της Νιγηρίας.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε