Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τέλος εποχής για έξι βασιλείς!

Τέλος εποχής για έξι βασιλείς!

“Ξηλώνουν” έξι από τις δεκατρείς παραδοσιακές μοναρχίες στη Νότια Αφρική με προεδρική απόφαση. Τη γλίτωσε ο βασιλιάς των Ζουλού και των Χόσα.

Δύσκολοι καιροί για βασιλείς. Ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θα αναγνωρίζει πια τις έξι από τις 13 παραδοσιακές μοναρχίες, καθώς θεωρείται ότι πολλές πήραν τα προνόμιά τους από το ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ, για να διχάσουν το λαό.

Ο Ζούμα είπε ότι με την κίνηση αυτή θα διορθωθούν αδικίες του παρελθόντος. Επιπλέον θα γίνει και εξοικονόμηση πόρων αφού οι βασιλείς επιδοτούνται από το κράτος. Ο τελευταίος βασιλιάς των Ζουλού Γκουντγουίλ Ζελιθίνι και ο βασιλιάς των Χόσα Ζουελόνκε Σινγκάου είναι μέσα στους επτά που θα παραμείνουν στο αξίωμά τους.

Σημειώνεται ότι πριν από τις πρώτες εκλογές στην Ν. Αφρική (1994) μερικοί από τους βασιλείς είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση, για διάφορους λόγους. “Το Απαρτχάιντ ίδρυσε τη δική του τοπική ηγεσία εις βάρος των παραδοσιακών ηγετών σε μερικές κοινότητες” δήλωσε ο πρόεδρος Ζούμα. “Αυτοί δίχασαν και διαίρεσαν το λαό” πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε