Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νότιο Κιργιστάν

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νότιο Κιργιστάν

Το Κιργιστάν ήρε την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στο νότο της χώρας, ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα διεξάγεται για την επικύρωση του νέου Συντάγματος και του διορισμού της Ρόζας Οτουνμπάγιεβα στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας έως τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2011. 

“Οι κάτοικοι μάς ζήτησαν να διατηρήσουμε την απαγόρευση, αλλά αποφασίσαμε να εξετάσουμε το θέμα ανάλογα με το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα”, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπακτιμπέκ Αλιμπέκοφ ανακοινώνοντας την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από κρατική τηλεόραση.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην περιοχή του Ος στα μέσα Ιουνίου, μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ Κιργιζίων και Ουζμπέκων, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 264 ανθρώπων σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Σύμφωνα ωστόσο με τις προσωρινές αρχές, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάνει και τις 2000.

    Αύριο, Κυριακή, περίπου 2,5 εκατομμύρια εκλογείς σε σύνολο 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων καλούνται να ψηφίσουν για την επικύρωση του νέου Συντάγματος, η βασικότερη αλλαγή του οποίου έγκειται στην αποδυνάμωση ρόλου του προέδρου του Κοινοβουλίου, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση υπερβολικών εξουσιών σε ένα και μόνο πρόσωπο.

    Η επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγιεβα έχει δηλώσει ότι θεωρεί ζωτικής σημασίας το δημοψήφισμα και ότι η αποκατάσταση της τάξης στη χώρα “δεν είναι δυνατή χωρίς την επικύρωση του Συντάγματος και το σχηματισμό των δομών του κράτους”, αλλά πολλοί -αναλυτές και πολίτες- θεωρούν πολύ πρώιμο τον χρόνο διεξαγωγής του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε