Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Τέλος ο διάλογος για τα εργασιακά, αποχώρησαν τα συνδικάτα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Το μεγαλύτερο συνδικάτο στην Πορτογαλία αποχώρησε από τις συνομιλίες για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την κυβέρνηση χθες, τονίζοντας ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν είναι άδικες, μονομερείς και τάσσονται αποκλειστικά υπέρ των εργοδοτών–εξέλιξη που ίσως να κλιμακώσει τις αντιδράσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η Λισαβόνα.

“Αυτό που συζητείται ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους εργοδότες και τα συνδικάτα είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο βήμα πίσω στις εργασιακές σχέσεις στην Πορτογαλία”, είπε ο Καρβάλιου ντα Σίλβα, επικεφαλής της ένωσης συνδικάτων CGTP, που έχει 750.000 μέλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έξοδό του από τις συνομιλίες.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να κερδίσει την υποστήριξη των συνδικάτων σε αυτή, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές της χώρας, ενδέχεται να εντείνει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Οι αντιδράσεις είναι χαμηλής έντασης ως τώρα, αλλά αυτό ενδέχεται να αλλάξει καθώς η Πορτογαλία εισέρχεται στην σκληρότερη φάση των μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Πορτογαλία εφαρμόζει ένα πακέτο σαρωτικών μέτρων λιτότητας σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ύφεση μετά την επιστροφή της χώρας στην δημοκρατία το 1974.

Η κυβέρνηση λέει ότι η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας για να επανέλθει στην ανάπτυξη, διατείνεται ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο εξασθενίζει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα ενώ θεωρεί ότι πρέπει να καταστεί ευκολότερο και φθηνότερο να απολύονται εργαζόμενοι.

Μια πρόταση είναι να αυξηθεί η εργάσιμη ημέρα στις 8½ ώρες, που όμως δεν έχει εγκριθεί από τη βουλή και τα συνδικάτα εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους σε αυτή.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να εφαρμόσει μέτρα μονομερώς.

Ο Κοέλιου δήλωσε ότι τα συνδικάτα “δεν καταλαβαίνουν” τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. “Δεν αποδέχονται την ανάγκη να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας στο εξωτερικό. . . είχαμε επενδύσει πολλά σε αυτόν τον διάλογο και ελπίζουμε ότι θα είναι επιτυχής”, είπε.

Το CGTP έχει καλέσει σε διαδήλωση στη Λισαβόνα εναντίον των μέτρων την ερχόμενη Τετάρτη.

Πλήττονται “τα εργασιακά δικαιώματα. Τα επιδόματα ανεργίας υφίστανται μια μνημειώδη μείωση και οι απολύσεις θα γίνουν ευκολότερες”, τόνισε ο Καρβάλιου ντα Σίλβα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε