Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Τέλος στην καλλιέργεια χασίς στα σπίτια!

Αυτό το ξυστό θα μυρίζονται οι Ολλανδοί για να πάρουν μια ιδέα
Αν στο σπίτι σας έχετε μια μικρή φυτεία από χασίς σίγουρα είστε παράνομοι. Όχι όμως να είσαστε στην Ολλανδία. Όμως κι εκεί φαίνεται πως κάτι αλλάζει….
Μπορεί η Ολλανδία να θεωρείται ακόμη «παράδεισος» για τους καπνιστές χασίς, αλλά οι Αρχές φαίνεται πως σταδιακά επανεξετάζουν τη μακροχρόνια πολιτική ανοχής απέναντι στην ινδική κάνναβη. Ετσι, μετά την πρόσφατη απόφαση για σκλήρυνση της σχετικής νομοθεσίας και περιορισμό του αριθμού των coffee-shops, ανακοινώθηκε χθες πως ξεκινά νέο «σαφάρι» για τον εντοπισμό των χιλιάδων παράνομων «οικιακών» φυτειών στις μεγάλες πόλεις της χώρας: σαφάρι στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν με τη… μύτη τους και δεκάδες χιλιάδες νομοταγείς πολίτες της χώρας.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι Αρχές θα αποστείλουν σύντομα σε περίπου 30 χιλιάδες ολλανδικά νοικοκυριά νέες κάρτες, που θυμίζουν τα «ξυστά» λαχεία: με το ξύσιμο οι κάρτες αυτές θα αναδίδουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά των ανθισμένων δενδρυλλίων κάνναβης, προκειμένου οι πολίτες να εξοικειωθούν με τη μυρωδιά του φυτού και να μπορούν έτσι ευκολότερα να εντοπίζουν τις παράνομες οικιακές φυτείες και να καταγγέλλουν τους καλλιεργητές γείτονές τους στην αστυνομία «διά τα περαιτέρω».
 
Εκτός από την αρωματική καινοτομία, οι κάρτες δίνουν πληροφορίες και για άλλες ενδείξεις που μπορεί να «καρφώσουν» μια παράνομη χασισοκαλλιέργεια: για παράδειγμα θεωρείται ύποπτο όποιο σπίτι παρουσιάζει μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρισμού (εξαιτίας των ειδικών λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια), ή οι κουρτίνες του παραμένουν πάντοτε κλειστές ή ακούγεται συνεχώς θόρυβος εξαερισμού! Για ευκολία, μάλιστα, θα αναγράφεται πάνω στις κάρτες και ειδικός τηλεφωνικός αριθμός, στον οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν οι συνεργαζόμενοι που θέλουν να καταδώσουν τους θεριακλήδες γείτονές τους.
 
Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη Χάγη και το Ρότερνταμ και ανάλογα με την επιτυχία του θα επεκταθεί και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και ιδίως στο Αμστερνταμ, όπου οι παράνομες φυτείες έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία αυτή δεν συνιστά ανατροπή της υπάρχουσας νομοθεσίας, που ουσιαστικά επιτρέπει την καλλιέργεια ως και πέντε δενδρυλλίων για προσωπική χρήση: στόχος είναι ο εντοπισμός των καλλιεργειών μεγάλης κλίμακας. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 40 χιλιάδες παράνομες καλλιέργειες στην Ολλανδία, κρυμμένες σε πατάρια, διαμερίσματα και αποθήκες, ενώ κάθε χρόνο ανακαλύπτονται περίπου 200 καλλιέργειες μόνο στο Ρότερνταμ.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η νέα πολιτική για τη βιομηχανία των coffee-shops, σύμφωνα με την οποία τα διάσημα αυτά καταστήματα θα μετατραπούν σταδιακά σε λέσχες που θα λειτουργούν μόνο με εγγεγραμμένα μέλη, ενώ σχεδιάζεται και η απαγόρευση της πώλησης κάνναβης σε όσους δεν κατοικούν στην Ολλανδία. Ο αριθμός των coffee shops στην Ολλανδία έχει μειωθεί στο μισό, από 1.400 το 1995 σε κάτι παραπάνω από 700 σήμερα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε