Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τέλος στην κινεζική λογοκρισία από την Google

Κάποιοι αφήνουν λίγα λουλούδια στην είσοδο των γραφείων της Google στο Πεκίνο. ΦΩΤΟ REUTERS
Κάποιοι αφήνουν λίγα λουλούδια στην είσοδο των γραφείων της Google στο Πεκίνο. ΦΩΤΟ REUTERS

Η κινεζική μηχανή αναζήτησης Google.cn είχε λογοκριθεί από την Google.

Ο αμερικανικός κολοσσός του διαδικτύου Google ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει να λογοκρίνει τη κινεζική μηχανή αναζήτησης Google.cn και ότι οι “κυβερνοναύτες” θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα της στο Χονγκ Κονγκ, Google.hk.

H Google διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει την έρευνα και το αναπτυξιακό έργο στην Κίνα και θα διατηρήσει τη λειτουργία υπηρεσιών πώλησης στη χώρα αυτή.

“Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες μας, ανάμεσα στους οποίους να είναι χρήστες στην ηπειρωτική Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση υπήρξε σαφής κατά τις συνομιλίες μας ότι η αυτολογοκρισία είναι μια μη διαπραγματεύσιμη νομική απαίτηση”, δήλωσε ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της Google Ντέιβιντ Ντράμοντ. 

“Πιστεύουμε ότι αυτή η νέα προσέγγιση για την παροχή μη λογοκριμένης έρευνας σε απλουστευμένα κινεζικά από τη Google.com.hk είναι μια φρόνιμη λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είναι καθ΄όλα νόμιμη και θα αυξήσει σημαντικά την πρόσβαση στην πληροφορία για τον κόσμο στην Κίνα. Ελπίζουμε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφασή μας”, επισήμανε. 

Η Google πρόσθεσε ότι θα εγκαινιάσει μια νέα διαδικτυακή σελίδα που θα ενημερώνεται καθημερινά και θα πληροφορεί τον χρήστη για τις υπηρεσίες της που είναι διαθέσιμες στην Κίνα.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε απογοήτευση για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτύου και της Κίνας. «Εκφράζουμε απογοήτευση καθώς διαπιστώνουμε ότι η Google και η κινεζική κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Google να συνεχίσει να λειτουργεί την κινεζική της μηχανή αναζήτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση google.cn», δήλωσε ο Μάικλ Χάμερ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. 

Και πρόσθεσε: «Όπως ο πρόεδρος Ομπάμα και η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον έχουν υπογραμμίσει αρκετές φορές, είμαστε δεσμευμένοι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο και αντίθετοι στη λογοκρισία. Πιστεύουμε ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία είναι δικαιώματα αναγνωρισμένα διεθνώς».

Από την πλευρά της, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός κολοσσός «παραβίασε γραπτή δέσμευσή του» και «απολύτως εσφαλμένα» σταμάτησε τη λογοκρισία στην κινεζική του μηχανή αναζήτησης Google.cn. 

«Ξένες εταιρίες που λειτουργούν στην Κίνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κινεζικούς νόμους. Η Google παραβίασε μια γραπτή υπόσχεση που είχε κάνει κατά την άφιξή της στην κινεζική αγορά. Είναι εντελώς εσφαλμένο να σταματά να φιλτράρει τη μηχανή αναζήτησή της και να υποδηλώνει ότι η Κίνα είναι πίσω από τις επιθέσεις των χάκερ», δήλωσε αξιωματούχος αρμόδιος για θέματα διαδικτύου της κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

 Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης και κάλεσαν τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό. 

“Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μήνυμα προς τις άλλες εταιρίες, δηλαδή ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από την απλουστευτική επιλογή του να μείνουν στην Κίνα και να λογοκρίνουν ή να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν”, δήλωσε η διευθύντρια της αμερικανικής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα Σάρον Χομ.

“Έχουν πραγματικά πρωτότυπες ιδέες”, παρατήρησε η Χομ. “Τεχνικά παραμένουν στην Κίνα αλλά σταματούν τη λογοκρισία”. 

Για τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF), “οι κινεζικές αρχές επέλεξαν τη λογοκρισία και όχι το άνοιγμα. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε λύπη που η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο εξαναγκάστηκε να κλείσει την κινεζική google.cn υπό την πίεση των λογοκριτών”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε