Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τεράστια, η οικολογική καταστροφή, στον Κόλπο του Μεξικού

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Eίναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή,  που αντιμετώπισαν ποτέ οι ΗΠΑ…

Η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την πετρελαιοπηγή της BP μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο και η αμερικανική κυβέρνηση “προετοιμάζεται για το χειρότερο”, δήλωσε η Κάρολ Μπράουνερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, μιλώντας στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Η πιο φιλόδοξη προσπάθεια της BP να σταματήσει την τεράστια διαρροή πετρελαίου απέτυχε, γεμίζοντας απόγνωση τους κατοίκους στην περιοχή γύρω στον Κόλπο του Μεξικού.

“Είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα”, τόνισε η Μπράουνερ στην κυριακάτικη εκπομπή “Meet the Press” του NBC. “Αυτό σημαίνει ότι στον Κόλπο του Μεξικού έχει χυθεί περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία και ότι η πετρελαιοκηλίδα αυτή ξεπερνά την πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989″, υπογράμμισε η Μπράουνερ. 

Η Μπράουνερ πρόσθεσε ότι η τελευταία προσπάθεια της BP να περιορίσει τη διαρροή ακόμα κι αν πετύχει δεν θα προσφέρει μόνιμη λύση, ούτε θα αποτρέψει κάποια ποσότητα πετρελαίου να διαρρέει στη θάλασσα. 

Ο γενικός διευθυντής της BP Μπομπ Ντάντλεϊ, από τη μεριά του, δήλωσε ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού “τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο” αναμένοντας την ολοκλήρωση της ανακουφιστικής γεώτρησης. “Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε τη ροή της πετρελαιοπηγής. Η διαρροή ήταν πολύ μεγάλη”, δήλωσε ο Ντάντλεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετά τη αποτυχία της επιχείρησης φραγής του πηγαδιού της πετρελαιοπηγής με την έγχυση τσιμέντου και υγρών. 

Η BP έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για να σταματήσει εντελώς τη διαρροή πετρελαίου στην κατασκευή ανακουφιστικών γεωτρήσεων που θα είναι έτοιμες τον Αύγουστο. Η πολυδιαφημισμένη επιχείρηση top kill δεν κατάφερε να σταματήσει το αργό που εδώ και 40 ημέρες ξεχύνεται στο βυθό με τον Μπαράκ Ομπάμα να μιλά για “εξοργιστική και επώδυνη” εξέλιξη

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο πετρελαϊκός όμιλος BP είχε προειδοποιηθεί για σοβαρά προβλήματα ασφαλείας όσον αφορά την πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού.

Ρεπορτάζ του ITN

Ρεπορτάζ του Sky News

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε