Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τετ α τετ Μέρκελ-Σαρκοζί με φόντο τα ευρωομόλογα

Στο Φράιμπουργκ συναντώνται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος για να προετοιμάσουν τις κοινές τους θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
 

Και οι δύο ηγέτες έχουν ήδη απορρίψει την έκδοση ευρωομολόγων, και πιθανολογείται πως η σημερινή τους συνάντηση γίνεται κυρίως για αυτό το λόγο, ασχέτως αν στο Βερολίνο, σπεύδουν να την υποβαθμίσουν.
 
Οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν ότι είναι άτοπο στη συγκεκριμένη συγκυρία να εκδοθούν ευρωομόλογα, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι.
 
«Αυτή η πρόταση δεν είναι εντελώς νέα. Εγείρει δυσκολίες αναφορικώς με την κατανομή του κόστους και τα κέρδη», δήλωσε αξιωματούχος από το επιτελείο του Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν νέες προτάσεις».
 
Η Γερμανία έσπευσε αμέσως να απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα των ευρω-ομολόγων, που θα συνέδεαν τα κόστη δανεισμού των μεγάλων οικονομιών με εκείνα των κρατών της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία και τη Γαλλία.
 
Η γαλλική κυβέρνηση έχει αφήσει στην κυβέρνηση Μέρκελ την πρωτοβουλία στις συζητήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζεται παρασκηνιακά ως παράγοντας που επιχειρεί να μετριάσει τη στάση του Βερολίνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε