Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Τεταμένες οι σχέσεις Κολομβίας-Ισημερινού λόγω… κατασκοπείας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι αποκαλύψεις πως Κολομβιανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσαν συνομιλίες του προέδρου του Ισημερινού προκαλούν ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα μάλιστα, απείλησε τη Μπογκοτά με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Τις αποκαλύψεις πως Κολομβιανοί μυστικοί πράκτορες παρακολουθούσαν και κατέγραφαν συνομιλίες υψηλόβαθμών αξιωματούχων, ακόμη και του προέδρου του Ισημερινού έκανε εφημερίδα του Ισημερινού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας DAS είχαν καταγράψει συνομιλίες του Κορέα και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του αμέσως μετά την επιδρομή του 2008.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Κολομβίας, που είναι γνωστές με τα ισπανικά αρχικά DAS, αρνούνται τις κατηγορίες περί κατασκοπίας, τις οποίες ερευνά η κυβέρνηση Κορέα. «Δεν θα ήταν απλά εμπόδιο για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, θα μας υποχρέωνε να διακόψουμε τις σχέσεις και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Οι δύσκολες σχέσεις με τους γείτονες της χώρας του αποτελούν την κορυφαία πρόκληση που αντιμετωπίζει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ακόμη τα καθήκοντά του. Ιδιαίτερα η διπλωματική αντιδικία με την Βενεζουέλα κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές ανταλλαγές.

Ο Ισημερινός διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία το 2008, όταν οι κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν στρατόπεδο των κολομβιανών ανταρτών FARC, στο έδαφος του Ισημερινού. Οι διμερείς σχέσεις αποκαταστάθηκαν μερικώς το Νοέμβριο, αλλά όχι σε επίπεδο πρεσβευτών. Οι δύο χώρες μέχρι στιγμής έχουν εκπροσώπηση σε επίπεδο επιτετραμμένων και τους τελευταίους μήνες διεξάγουν συνομιλίες για την αποκατάσταση πλήρων διπλωματικών σχέσεων.

Η DAS έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων, ανάμεσα στα οποία, η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δικαστών, δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης και οι ΗΠΑ έχουν διακόψει κάθε βοήθεια εν μέσω κατηγοριών ότι σύμβουλοι του απερχομένου προέδρου Ουρίμπε, καθοδηγούσαν κάποιες από τις ενέργειες που συνιστούσαν κατάχρηση εξουσίας από το προεδρικό μέγαρο. Ο ίδιος ο Ουρίμπε έχει πει ότι η κυβέρνηση του σκοπεύει να διαλύσει την DAS και να δημιουργήσει μία μικρότερη, καλύτερα ελεγχόμενη υπηρεσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε