Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Τετ-α-τετ Μέρκελ με Ολάντ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Τετ-α-τετ Μέρκελ με Ολάντ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσουν την Τετάρτη να εξομαλύνουν τις διαφορές τους στη διάρκεια μιας συνάντησης μετά την οποία θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας στο Παρίσι, μία ημέρα πριν από τη σημαντική ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

   Μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 15 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας ο Ολάντ.

   «Η καγκελάριος μεταβαίνει στο Παρίσι για να ανταλλάξει απόψεις (…) Δεν θα είναι μια συνάντηση στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις», αλλά θα χρησιμεύσει για να «καθορίσουν (οι δύο ηγέτες) τις θέσεις τους», δήλωσε σήμερα ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση αυτή «εποικοδομητική και καλή για την Ευρώπη».

   Οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, κινητήριος δύναμη της ευρωζώνης, λειτουργεί καλά, αλλά και να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, οι οποίες έχουν διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες με την Μέρκελ να καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας και να επικρίνει τη «μετριότητα» των προτάσεων καταπολέμησης της κρίσης που έχει κάνει το Παρίσι.

   Παρόλα αυτά Μέρκελ και Ολάντ ενδέχεται να μην καταφέρουν να ξεπεράσουν τη διαφωνία τους στο θέμα της αμοιβαιοποίησης του χρέους, με το Παρίσι να ζητά την υιοθέτηση ευρωομολόγων, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο εφόσον δεν υπάρχει «μεγαλύτερος έλεγχος» των χρηματοοικονομικών των κρατών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος.

   Καθώς η οικονομία της ευρωζώνης σημειώνει τη μεγαλύτερη ύφεση εδώ και τρία χρόνια, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μεγάλες πιέσεις από τις αγορές. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης αυξάνουν τις συναντήσεις τους.

   Την προηγούμενη Παρασκευή ο Ολάντ και η Μέρκελ συναντήθηκαν με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι σε μία μίνι-σύνοδο στη Ρώμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερμανική καγκελαρία: “Καμία απόφαση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής”

Το σχέδιο Ολάντ για την ανάπτυξη – Τι θα προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής

Κρίσιμο τετ α τετ Μέρκελ – Ολάντ την Τετάρτη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε