Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Τεχεράνη… ετοιμάσου!

Τεχεράνη… ετοιμάσου!
Σύννεφα πολέμου μαζεύονται πάνω από την Τεχεράνη, καθώς το Ισραήλ φαίνεται να πιέζει τους ισχυρούς συμμάχους του για άμεση επίθεση και το βρετανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων να εκπονεί σχέδια στρατιωτικής δράσης στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής επίθεσης σε επιλεγμένους στόχους παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική περιπέτεια πριν από τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις των Βρετανών βασίζονται σε πληροφορίες από δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι η Τεχεράνη διαθέτει πλέον τις απαραίτητες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου για να κατασκευάσει από δύο έως τέσσερις πυρηνικές βόμβες. Η πρόοδος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι πιθανό να «αναγκάσει» την Ουάσιγκτον να επέμβει προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

 
Υπέρ της επέμβασης συνηγορούν δύο γεγονότα: το ένα είναι η «ανθεκτικότητα» που επιδεικνύει το Ιράν απέναντι στις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και το δεύτερο η πλήρης αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την κυβερνοεπίθεση με τον ιό Stuxnet στα πληροφοριακά συστήματα των πυρηνικών εγκαταστάσεων παραγωγής απεμπλουτισμένου ουρανίου.
 
Την αναγκαιότητα στρατιωτικής δράσης βλέπει και ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να άρχισε μια εκστρατεία πειθούς προς τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου με σύμμαχο τον υπουργό Αμυνας της χώρας Εχουντ Μπαράκ. Σύμφωνα με την έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας απέσπασαν τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, αλλά σκοντάφτουν στο «όχι» άλλων μελών της κυβέρνησης.
 
Η ισραηλινή ηγεσία θεωρεί απαραίτητη μια επιλεκτική επίθεση από αέρος σε υποδομές, όπως είχε πράξει και το 1981, όταν ισραηλινά μαχητικά είχαν βομβαρδίσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ιράν. Ανάλογη επίθεση είχε πραγματοποιηθεί το 2007 σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Συρίας. Η «Χααρέτζ» αναφέρει ότι αποφασιστικό ρόλο στην τελική απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης θα παίξει η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που θα δει το φως της δημοσιότητας την ερχόμενη Τρίτη, 8 Νοεμβρίου.
 
 
 
Πηγή: “Τα Νέα”
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε