Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μας σκοτώσει επειδή είμαστε ηλίθιοι!

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μας σκοτώσει επειδή είμαστε ηλίθιοι!

Ο κορυφαίος θεωρητικός Benjamin Bratton ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη επειδή όπως την έχουν οι άνθρωποι στο μυαλό τους είναι διαβολική.

Η τεχνητή νοημοσύνη για τους ανθρώπους, όπως υποστηρίζει, είναι απειλή επειδή είμαστε ηλίθιοι.

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται εν μέρει ως απάντηση σε ανησυχίες που εκφράστηκαν από κορυφαίους επιστήμονες όπως ο Elon Musk και ο Stephen Hawking.

Αυτοί αλλά και εκατοντάδες άλλοι επιστήμονες υπέγραψαν τον περασμένο μήνα μια επιστολή ζητώντας έρευνα για την καταπολέμηση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης.

Πολλές από αυτές τις ανησυχίες φαίνεται πως προέκυψαν από τη σκέψη ότι τα ρομπότ θα νοιάζονται βαθύτατα για την ανθρωπότητα είτε για καλύτερα είτε για χειρότερα.

Θα πρέπει, σύμφωνα με τον θεωρητικό Benjamin Bratton, να εγκαταλείψουμε αυτή την ιδέα.

“Ίσως αυτό που πραγματικά φοβόμαστε, ακόμα περισσότερο και από μια μεγάλη μηχανή που να θέλει να μας σκοτώσει, είναι να μας βλέπει ως άσχετους.

Χειρότερο από το να σε βλέπει κάποιος σαν εχθρό είναι να μην σε βλέπει καθόλου”.

Αντ’ αυτού, θα έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη ως κάτι περισσότερο από την εικόνα της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Δοκιμές όπως αυτές που προτείνει ο Alan Turing απηχούν το γεγονός πως η σκέψη μας αναφορικά με το τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη είναι περιορισμένη.

“Θα θέλαμε να προσδιορίσουμε την ίδια την ύπαρξη της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με την ικανότητά της να μιμηθεί τον τρόπο που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι σκέφτονται οι άνθρωποι.

Η κληρονομιά της έπαρσης δεν βοήθησε να κατευθύνει κάποιες παλαιότερες έρευνες αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη και οδήγησε σε απογοητευτικά άκαρπα μονοπάτια, ελπίζοντας ότι θα αναδημιουργήσουμε ανθρώπινα μυαλά από διαθέσιμα εξαρτήματα. Απλά δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο”.

Άλλοι ερευνητές έχουν επισημάνει ότι δεν έχουμε την τάση να κατασκευάζουμε για παράδειγμα αεροπλάνα έχοντας στο μυαλό μας να μιμηθούν το πώς πετούν τα πουλιά και πως θα ήταν λάθος να κάνουμε αυτό με την ανθρωπότητα.

Διατηρώντας την ιδέα ότι η νοημοσύνη υπάρχει μόνο όπως υπάρχει στους ανθρώπους θα μπορούσε να σημαίνει ότι αναγκάζουμε τα ρομπότ να “περάσουν” για άνθρωποι.

“Θα ήταν καλύτερο να υποθέσουμε πως στο σύμπαν μας η σκέψη είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη ακόμα και εξωγήινη.

Τα πραγματικά φιλοσοφικά μαθήματα της τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν να κάνουν λιγότερο με το πώς οι άνθρωποι διδάσκουν τις μηχανές να σκέφτονται και περισσότερο με το πώς οι μηχανές διδάσκουν τους ανθρώπους ένα πληρέστερο φάσμα του πώς μπορεί να είναι η ορθότερη σκέψη”.

Πηγή: Independent

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε