Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Γαλλίας ο Στρος Καν;

REUTERS
Ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία, θα είναι ο Στρος Καν, στην περίπτωση αθώωσης του στο σημερινό δικαστήριο. Τα συντριπτικά ψέματα της μηνύτριας του Στρος Καν, “πραγματικής” ερωμένης του, οδηγούν στον τερματισμό της δίκης

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας ο Ντομινικ Στρος Καν ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως αν ο ίδιος το θέλει τότε ίσως γίνει και ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

Όλες οι κατηγορίες που τον βαραίναν καταρρίφθηκαν δήλωσαν οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση. Στο συμπέρασμα κατέληξαν μετά από την κατάθεση της μηνύτριας καμαριέρας, η οποία, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, όχι μόνον δεν έπεισε κανέναν ότι υπέστη σεξουαλική επίθεση, αλλά τους έκανε να πουν πως τα ψέματα της είναι συντριπτικά.

 
Τελευταίο τηλεγράφημα μάλιστα, αναφέρει πως ο Στρος Καν και η Ντιαλό, είχαν σεξουαλική σχέση.
 
Στο μεταξύ, το σχετικό με τα συμπεράσματα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης έγγραφο, στάλθηκε σε δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, με τη σαφή και αποφασιστικής σημασίας επισήμανση: “Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, δεν έχουμε πεισθεί για την ενοχή του κατηγορούμενου”.
 
Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς που έχει αναλάβει την υπόθεση, ζήτησε, με επιστολή του, προς το δικαστή Μάικλ Ομπους, να σταματήσει κάθε διαδικασία σε βάρος του Στρος Καν, με αποτέλεσμα ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ να του εκφράσει την “ευγνωμοσύνη” του.
 
Ο Στρος Καν αναμένει την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σήμερα Τρίτη.
 
Πάντως, ακόμη και εάν αποδειχθεί πως ο Ντομινίκ Στρος Καν και η Ναφισάτου Ντιαλό, η καμαριέρα που τον κατηγορεί για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος της, “είχαν σεξουαλική σχέση, που πολύ πιθανόν να διαλύθηκε”, γεγονός που ερευνάται ακόμη, δεν σημαίνει πως ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, την εξανάγκασε σε οποιαδήποτε ερωτική επαφή, αναφέρει ο εισαγγελέας Σάϊρους Βανς
 
Το σημαντικό, για την παραίνεση του εισαγγελέα να σταματήσει η δίκη κατά του Στρος Καν, οφείλεται στα τρομερά ψέματα που είπε η Ντιαλό κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της.
 
Στην περίπτωση που τελικώς αθωωθεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι αυτομάτως ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία.
 
Φεμινίστριες αναμένεται να συγκεντρωθούν και πάλι έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με την τύχη του Ντομινίκ Στρος Καν.
 
Όπως και χθες Δευτέρα, περί τις είκοσι γυναίκες, που μάχονται για να μπει τέλος στη βία κατά των γυναικών, διαδήλωσαν κατά της απόφασης του εισαγγελέα Σαϊρους Βανς, να σταματήσει τη διαδικασία καταδίκης ή αθώωσης του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.
 
Σήμερα, η ίδια ομάδα, που υποστηρίζει ότι υπήρξε σεξουαλική βία από τον Στρος Καν κατά της Ντιλό, αναμένεται να επαναλάβει τη συγκέντρωση – διαμαρτυρία, θεωρώντας ότι η ποινική πτυχή της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από τα δικαστήρια.
 
Με χαρά αντέδρασαν οι περισσότεροι Γάλλοι σοσιαλιστές, στην ανακοίνωση της πιθανής απόσυρσης των κατηγοριών εναντίον του Ντομινίκ Στρος Καν, ενώ ο Κένεθ Τόμσον, ο δικηγόρος της καμαριέρας Νασοφάτου Ντιάλο, που κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για σεξουαλικά εγκλήματα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς αρκέστηκε σε μια σύντομη ενημέρωση της πελάτισσας του.
 
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ωστόσο, καθώς και η κυβέρνηση δεν είχαν καμία, άμεση τουλάχιστον, αντίδραση σχετική με τις θετικές για τον Στρος Καν εξελίξεις.
 
Η πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, η οποία πήρε τη θέση του Στρος Καν για την υποψηφιότητα της προεδρίας της Γαλλίας, μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε, δήλωσε ότι αισθάνεται “πολύ χαρούμενη”, αλλά επεσήμανε πως πρέπει πρώτα να “περιμένουμε την ετυμηγορία”.
 
Ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και στενός φίλος του Στρος Καν, εξέφρασε τη βαθύτατη χαρά του και δήλωσε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία πως ο συνάδελφος και φίλος του θα μπορούσε και πάλι να δώσει έντονο παρόν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, από οποιοδήποτε πόστο.
 
Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα στην επιστροφή του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζονται το λιγότερο δύο μήνες για να αποκατασταθεί η εικόνα του Στρος Καν, με αποτέλεσμα να μην συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που θα καθορίσουν τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου), που θα διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου.
 
 
Διαβάστε επίσης:

Αποσύρονται οι κατηγορίες κατά του Στρος Καν! – Την Τρίτη η απόφαση

Ανοιχτός ο δρόμος του Στρος Καν για την προεδρία της Γαλλίας αν…

Υπόθεση Στρος Καν: Ειδικό εισαγγελέα ζητά τώρα η πλευρά της Ντιαλό

Τι γίνεται τελικά με τον Στρος Καν;

Στο αρχείο η υπόθεση Στρος Καν – Την Τρίτη αποσύρονται όλες οι κατηγορίες

“Τα βρήκε” η καμαριέρα με τον Στρος Καν – Αποσύρονται οι κατηγορίες

Αποσύρει τη μήνυση κατά Στρος Καν για τα χρήματα η Ντιαλό;

Βιασμό “δείχνει” η ιατροδικαστική έκθεση στην υπόθεση Στρος Καν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε