Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Θα δώσουν και 15 εκατ. δολάρια για ένα έργο του Γκογκέν

Η νεαρή αϊτινή ΦΩΤΟ REUTERS

Μία περίπλοκη ξύλινη προτομή φιλοτεχνημένη από τον Πολ Γκογκέν αναμένεται να πωληθεί έως και 15 εκατομμύρια δολάρια όταν θα βγει σε δημοπρασία στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Το έργο που τιτλοφορείται “Νεαρή Ταϊτινή”, και σμιλεύτηκε από τον Γκογκέν κατά τη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού του στην Ταϊτή, μεταξύ 1891 και 1893, απεικονίζει μια νεαρή Ταϊτινή αγνώστων στοιχείων και φέρει κοσμήματα που έκανε ο ίδιος ο Γκογκέν με κοχύλια και κομμάτια από κόκκινο κοράλλι.

Μια τρύπα αριστερά στο αυτί θεωρείται από τους εμπειρογνώμονες ότι κάποτε στήριζε ένα λουλούδι, και οι δύο αλεπούδες που είναι λαξευμένες στο πίσω μέρος του λαιμού αντιπροσωπεύουν ένα είδος υπογραφής που ο Γκογκέν χρησιμοποιούσε συχνά, με τις αλεπούδες να αντιπροσωπεύουν την σεξουαλικότητα.

“Είναι σπάνιο να βλέπουμε ένα έργο τέχνης τόσο μεγάλης ποιότητας και με τόσο μεγάλη ιστορία”, δήλωσε ο Σάιμον Σο, επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης στους Sotheby’s.

“Είναι πραγματικά μοναδικό”, σημείωσε.

Το ύψους 9,5 ιντσών (24 εκατ.) γλυπτό, που δεν είχε παρουσιαστεί δημόσια από το 1961, είχε δοθεί ως δώρο στην τότε 10χρονη Ζαν Φουρνιέ, κόρη του γάλλου κριτικού τέχνης και συλλέκτη Ζαν Ντολέν.

Η προτομή αυτή είναι το μοναδικό γλυπτό που σμίλεψε με τα ίδια του τα χέρια ο Γκογκέν. Είναι περισσότερο γνωστός για τα μετα-ιμπρεσσιονιστικά ζωγραφικά του έργα, πολλά από τα οποία απεικονίζουν σκηνές από τα χρόνια που πέρασε ζώντας στα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας.

Μετά από ένα αρχικό ταξίδι (1891-1893), ο Γκογκέν τελικά μετακόμισε μόνιμα εκεί, όπου και πέθανε αρκετά χρόνια αργότερα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε